De această părere este fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, care a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că acest lucru s-ar putea întâmpla din considerente că se adună şi alte argumente, se anunţă programul, se anunţă lista. Potrivit lui, această candidatură poate fi prezentată şi a doua, şi a treia oară dacă permite termenul de trei luni, până pe 29 ianuarie, transmite IPN.

„La 29 ianuarie, dacă nu va fi numit prim-ministrul şi nu vom avea Guvern, preşedintele este în drept, adică este obligat să dizolve Parlamentul. Se adresează la Curtea Constituţională, prezintă circumstanţele, Curtea Constituţională examinează circumstanţele de dizolvarea Parlamentului şi prin decretul preşedintelui se dizolvă Parlamentul şi se numesc alegeri anticipate în termen de două luni de zile”, a declarat Victor Puşcaş.

Referitor la solicitarea grupului celor 14 deputaţi retraşi din PCRM de a verifica constituţionalitatea decretului preşedintelui de desemnare a candidatului la funcţia de premier, Victor Puşcaş a afirmat că preşedintelui îi aparţine dreptul discreţionar de a selecta candidatura, iar consultarea fracţiunii parlamentare nu îl obligă să se conformeze viziunilor acestora. „Constituţia nu prevede anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească candidatul la funcţia de prim-ministru, drept rezultat, preşedintele este liber în alegerea candidatului”, a afirmat Puşcaş.

Potrivit lui Victor Puşcaş, în sesizarea îndreptată de către deputaţi se mai pune întrebarea – de ce nu s-a consultat preşedintele cu grupul din 14 deputaţi? „Problema constă în aceea că şi Constituţia, şi Regulamentul Parlamentului, şi Legea cu privirea la statul deputatului nu prevăd formarea grupurilor de deputaţi. Organele de lucru ale Parlamentului sunt fracţiunile parlamentare care se formează în primele zece zile şi dacă cineva din deputaţi părăsesc fracţiunile parlamentare nu au dreptul să se alipească la alte fracţiuni parlamentare decât după expirarea termenului de şase luni. Aşa că aici problemele sunt reglementate într-o mare măsură”, a spus fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Victor Puşcaş a mai spus că în prezent în Republica Moldova situaţia este deplorabilă şi este clar vădit că direcţia nu este tocmai corectă sau metodele de dezvoltare a cursului sunt incorecte şi, de aceea preşedintele caută şi va căuta un om, o persoană, o personalitate care să fie cunoscută Republicii Moldova, să fie văzută, să fie înţelese posibilităţile acestei persoane de a rezolva problemele.