Inflația în Ucraina a urcat la 44% în 2015, pe fondul colapsului economiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rata inflației în Ucraina a crescut în acest an până la 44%, de la o medie de 24,9% în 2014, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Valeriya Gontareva, informează Reuters.

„Potrivit prognozelor noastre, inflația la finele anului a ajuns la 44%” a spus Valeriya Gontareva. Aceasta a adăugat că sarcina Băncii Naționale va fi să facă trecerea la un regim de țintire a inflației până la finele lui 2016, „ceea ce va permite crearea unui mediu în care inflația nu va mai fi un motiv de îngrijorare pentru societate și mediul de afaceri, încrederea în moneda națională va reveni iar veniturile reale ale populației nu vor mai scădea din cauza creșterii prețurilor”. Gontareva a precizat că ținta de inflație a Băncii naționale pentru 2016 este de 12%, urmată de o țintă de 8% pentru 2017, 6% în 2018 și 5% în 2019.

„Prognoza pentru 2016 ar putea varia cu trei puncte procentuale, dar cifra noastră de bază pentru finele lui 2016 este 12%”, a subliniat Valeriya Gontareva.

Guvernatorul a mai spus că rezervele valutare ale Ucrainei au rămas stabile la 13,3 miliarde de dolari și că Banca Națională intenționează să elimine gradual controalele asupra capitalului pe măsură ce va primi tranșe din programul de asistență cu creditorii internaționali.

Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o garanție de credit de un miliard de dolari din partea SUA, care va fi eliberată în primul trimestrul al anului viitor.

Economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune și cu conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării. În plus, la începutul acestei luni, Ucraina a introdus un moratoriu cu privire la plata unei datorii de trei miliarde de dolari către Rusia. Acest subiect a provocat tensiuni în relația Kievului cu Fondul Monetar Internațional, care a fost nevoit să își modifice regulile pentru a putea continua să ofere ajutoare guvernelor care au intrat în incapacitate de plată.

Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei a declarat că nu există niciun obstacol care să stea în calea eliberării de noi tranșe din programul cu FMI în condițiile în care se Ucraina a îndeplinit toate precondițiile. „Bugetul a fost recent adoptat…toate precondițiile sunt îndeplinite. Ne așteptăm ca boardul FMI să se reunească la finele lunii viitoare…Nu văd niciun obstacol care să stea în calea eliberării celei de a treia și a patra tranșe”, a spus Gontareva.

Parlamentul de la Kiev a adoptat săptămâna trecută proiectul de buget pe 2016, care prevede un deficit bugetar de 3,7% din PIB, cifra convenită cu FMI, aceasta fiind una din precondițiile pentru eliberarea următoarei tranșe din programul de asistență în valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...