Maşinile electrice se vând ca pâinea caldă, dar petroliştii rămân reci: „Electricele nu vor avea succes”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vânzările de maşini electrice au crescut în Europa cu aproape 50% în primele 11 luni ale anului, însă marii exportatori de petrol insistă că acestea nu vor ajunge la o cotă de piaţă semnificativă.

Primele 11 luni ale anului au marcat o creştere spectaculoasă de vânzări pentru maşinile electrice, potrivit unor date furnizate de Avere, o organizaţie franceză non-profit care ajută la dezvoltarea acestor tipuri de vehicule.
Astfel, în primele 11 luni ale anului, pe Bătrânul Continent s-au comercializat 76.301 de maşini electrice, cu 48.5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Deloc surprinzător, Norvegia deţine aproape o treime din această piaţă, cu 22.388 de unităţi comercializate, întrucât oferă numeroase bonusuri, în timp ce Franţa este pe locul doi cu peste 17.000 de maşini electrice. Clasamentul este completat de Marea Britanie şi Germania, în ciuda faptului că ultima nu are niciun program pentru promoarea maşinilor electrice. De altfel, aceste patru ţări au înregistrat circa trei sferturi din vânzările de maşini electrice din 2015.

În ciuda acestor date încurajatoare, giganţii petrolului continuă să afirme că viitorul aparţine combustibilului tradiţional şi că în 2040 benzina şi motorina vor avea o influenţă aproape la fel de mare ca în prezent. Explicaţia? „Fără o tehnologie revoluţionară, nu ne aşteptam ca maşinile electrice pe baterii să câştige o cotă semnificativă de piaţă în viitorul apropiat”, precizează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) într-un raport.

Concluziile raportului trebuie însă puse sub semnul întrebării, mai ales că preţul petrolului a scăzut de la circa 100 de dolari pe baril în vara 2014 la numai 36 de dolari pe baril în prezent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...