Social

Foile de ardezie, interzise prin legislaţie

Totodată au fost interzise şi produsele chimice care conţin azbest şi alte componente chimice periculoase pentru mediul înconjurător.

Ministrul în exerciţiu al Mediului, Valeriu Munteanu, a spus în plenul Parlamentului că produsele şi articolele din azbest care au fost deja utilizate la construcţia caselor vor continua a fi utilizate până la eliminarea lor. „Nimeni nu va merge şi nu va scoate foile din azbest de pe casa lui moş Ion. După intrarea în vigoare a legii produsele din azbest aflate în stoc vor putea fi comercializate până la epuizare”, a spus oficialul, menţionând că proiectul de lege are ca scop îmbunătăţirea situaţiei aerului atmosferic prin eliminarea produselor cu conţinut de azbest.

Valeriu Munteanu a adăugat că statul trebuie să-şi asume angajamentul ca să susţină pe parcursul anilor schimbarea foilor de ardezie cu care sunt acoperite casele oamenilor. După utilizare, foile de ardezie vor deveni deşeuri şi deja Parlamentul va trebui să adopte o altă lege în care să prevadă cum aceste deşeuri vor fi lichidate.

Valentina Buliga, deputat în fracţiunea Partidului Democrat, a menţionat că în acest context ar fi relevant un program de stat privind schimbarea în timp a acoperişurilor caselor. „Îndemn echipa Ministerului Mediului să grăbească procesul de schimbare a acoperişului din foi de ardezie, deoarece sunt sigură că există parteneri externi care îşi doresc ca Moldova să arate altfel”.

Potrivit datelor oficiale, circa 70% din casele din Republica Moldova sunt acoperite cu foi de ardezie, transmite IPN.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *