Nume
Parola
Vizualizări: 2127
Regiunea Nord are un Program regional sectorial pentru drumurile regionale și locale
Bălți, 3 Aprilie 2015 — Întruniți în cadrul primei ședințe ordinare din acest an, membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) au aprobat Programul regional sectorial (PRS) în domeniul infrastructurii Drumurilor regionale și locale (DRL) pentru Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN). Totodată, participanții la ședință au luat act de progresul înregistrat în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (2016-2020) și au aprobat planul de activitate al CRD Nord pentru anul 2015.

La eveniment, în cadrul căruia s-au întrunit 30 din 48 membri CRD Nord, au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Valerian Bânzaru, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a MDRC, Sergiu Cecan, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), consultanți și experți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și jurnaliști.

La deschiderea ședinței, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, le-a transmis membrilor CRD Nord mesajul de salut din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, menționând că obiectivul principal al MDRC și al partenerilor săi de dezvoltare este să sporească calitatea vieții și condițiile de trai în regiunile de dezvoltare ale țării. „Dezvoltarea regională a fost și este un deziderat de bază al guvernării Republicii Moldova”, a declarat viceministrul Ion Stratulat.

Referindu-se la documentul strategic de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor regionale și locale, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a apreciat pozitiv implicarea activă a membrilor grupului de lucru regional, menționând că acest Program, aprobat azi de CRD Nord, va permite realizarea unor importante proiecte de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor, cu impact regional. Mai mult, documentul strategic reprezintă un pas important către fondurile europene.

În cadrul ședinței, a fost prezentat și aprobat planul de activitate al CRD Nord pentru anul 2015. Totodată, strategii ADR Nord s-au referit la progresul înregistrat în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (2016-2020), prezentând, cu această ocazie, un șir de concluzii generale în rezultatul efectuării acestui exercițiu.

Un subiect aparte despre care au discutat membrii CRD Nord a fost despre situația curentă privind selectarea amplasamentului pentru construcția unui depozit regional de gestionare a deșeurilor în zona 2 de management a deșeurilor, din care fac parte raioanele Ocnița, Dondușeni, Edineț și Briceni. În acest sens, consultantul național superior GIZ în domeniul planificării și programării regionale Petru Veverița s-a referit la dificultățile întâmpinate în procesul de aprobare de către autoritățile publice locale a potențialelor locații selectate pentru construcția viitorului depozit regional de deșeuri. Amintim că, la începutul lunii februarie a.c., factorii de decizie implicați în acest proces au discutat în detalii despre acest subiect în cadrul unei ședințe speciale organizată în incinta Consiliului raional Edineț. În continuare, cu aprobarea CRD Nord, ADR Nord urmează să faciliteze identificarea unei soluții în acest sens, întrucât, potrivit șeful Direcției generale dezvoltare regională, Valerian Bânzaru, de toți cei implicați în acest proces depinde dacă RDN va beneficia sau nu de investiții europene importante.

Și de această dată, participanții la eveniment au revenit la subiectul rambursării cheltuielilor de transport pentru membrii CRD Nord care participă la ședințe. Acest subiect va fi discutat la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.

Ședința CRD Nord a fost prezidată de către vicepreședintele CRD Nord, Valeriu Țarigradschi.

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md