Audit cu interese? Cui aparțin firmele selectate de Ministerul Finanțelor să efectueze controale la întreprinderile de stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul a aprobat recent o listă de 37 de companii de audit, întocmită de Ministerul Finanțelor, care vor audita situațiile financiare la întreprinderile de stat sau la societățile unde cota statului depășește 50 la sută din capitalul social. Printre firmele aprobate să facă verificări pentru 2015 este și cea a lui Ion Prisăcaru, șeful Fiscului, dar și alte companii afiliate unor foști angajați de la Finanțe, potrivit anticoruptie.md.

Centrul Național Anticorupție a efectuat o expertiză privind nivelul de coruptibilitate a proiectului hotărârii de Guvern încă în luna martie și a atenționat despre situațiile privind conflictele de interese. CNA a mai atras atenția și la faptul că aceste firme ar putea fi avantajate în raport cu celelalte întreprinderi. Comisia Națională de Integritate a demarat propriile verificări și a constatat că oficialii nu au încălcat nicio lege.

Anual, Ministerul Finanțelor înaintează Guvernului spre aprobare o listă a companiilor de audit care ar putea face verificări la întreprinderile de stat sau la societățile unde cota statului depășește 50% din capitalul social.

Aceste servicii ar trebui să ofere autorităților garanția că situațiile financiare sunt întocmite conform legii. Firmele care își doresc să ajungă în listă trebuie să corespundă câtorva criterii.

Ce firme au ajuns în lista Ministerului Finanțelor

La începutul anului, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern cu o listă cu 39 de companii, din 120 de societăți câte sunt licențiate în domeniu (cifră din registrul de stat la 7 decembrie 2015 – n.r.).

În luna martie angajații Centrului Național Anticorupție au stabilit în cadrul unei expertize că mai multe firme aparțin unor actuali sau foști funcționari publici sau sunt apropiate rudelor acestora.

La fel ca în 2014, și în acest an, în lista aprobată inițial a ajuns Grant Thornton Audit, unde Olesea Bride, soția lui Stephane Cristophe Bride, viceprim-ministru și ministru al Economiei, deține 49% din capitalul social sau Ecofin-Audit-Service pe care a fondat-o Ion Prisăcaru, șeful Fiscului (97,97 la sută din capitalul social – n.r.), instituție subordonată Ministerului Finanțelor. CNA a sesizat probleme și în cazul altor cinci companii: Valaudit, Contserv Audit (sancționată la 10 noiembrie pentru nerespectarea calității lucrărilor de audit), BDO Audit&Consulting, Consulting Modern și Audit-Sedan.

De exemplu, firma Valaudit aparține soțului (25% din capitalul social – n.r.) și soacrei în vârstă de 80 de ani (75%) Lidiei Foalea, șefa Direcției reglementare a contabilității și auditului în sectorul corportiv din cadrul Ministerului Finanțelor, subdiviziune care a elaborat proiectul. De altfel, potrivit CNA, funcționara a fost fondator al companiei până în 2008.

Investigația completă poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...