Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Învățătoare condamnată pentru că a…

Învățătoare condamnată pentru că a maltratat o elevă

O învățătoare de clasele primare din cadrul Gimnaziului din satul Troiţa Nouă, raionul Anenii Noi, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu suspendare, şi privată de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţămîntului pe o perioadă de 5 ani. Învățătoarea a fost găsită vinovată de „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant”. Procurorii au considerat această pedeapsă prea blândă şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară, solicitînd aplicarea unei pedepse mai aspre.

Potrivit procurorilor, temei pentru declanşarea procesului penal a servit plîngerea depusă la Procuratură de o localnică, care reclama faptul că fiica minoră vrea să se sinucidă pe motiv că a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa. Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar în rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a, a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. În continuare, profesoara a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore.

Procurorii au stabilit că astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 – aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă. Expertiza psihiatrico-psihologică, dispusă de procurori pe acest caz, a relevat că, în perioada în care fusese supusă tratamentului degradant, minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic. În legătură cu gravele abateri şi încălcări ale drepturilor minorului, Procuratura din Anenii Noi a sesizat atât Consiliul raional şi Direcția Educație din teritoriu, cât şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă până în prezent, aceasta continuă să activeze, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Un caz similar a avut loc în raionul Leova, când un profesor a fost acuzat de tratament inuman şi degradant, după ce a lovit un elev din clasele gimnaziale. Procurorii au fost pe poziţia condamnării, însă, recent, instanţa de judecată l-a achitat, motivând că profesorii nu sunt subiecţi ai acestei categorii de infracţiuni. Procurorii consideră sentinţa ilegală şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară.