Zahrane Allouche, 44 de ani, era conducătorul puternicei miliţii islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), cea mai importantă grupare rebelă din regiunea Damasc susţinută de Arabia Saudită şi care aproba organizarea de negocieri inter-siriene.

Pentru experţi, moartea sa ar putea da o severă lovitură insurecţiei, dar mai ales negocierilor dorite între regim şi opozanţi.

Cu toate acestea, mediatorul Naţiunilor Unite Staffan de Mistura a informat într-un comunicat că şi-a intensificat eforturile cu obiectivul de a începe discuţiile inter-siriene la 25 ianuarie la Geneva.

Regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad a anunţat joi că este pregătit să ia parte la negocieri, subliniind în acelaşi timp că aşteaptă să vadă ce grupări ale opoziţiei vor participa.

O chestiune importantă pentru că Damascul consideră "teroriste" toate grupările care luptă împotriva regimului, fără să facă vreo diferenţă între rebeli şi jihadiştii Frontului Al Nosra, ramura siriană a organizaţiei Al Qaeda sau Statul Islamic.

Jaich al-Islam, mişcarea rebelului Zahrane Allouche, a asistat la Riad la o reuniune a principalelor grupări din opoziţie. Participanţii au anunţat la 10 decembrie acordul lor pentru negocieri, cerând ca 'Bashar (Al-Assad) şi clica lui să se retragă de la putere la începutul perioadei de tranziţie' politică din Siria, potrivit AFP.