13:38:41 28.03.2024
Stiri

Stratfor: „România va avea un rol important de jucat într-o coaliţie ANTIRUSEASCĂ”

Politică 27.12.2015 13:30 Vizualizări1796 Autor: Ziarul National
Stratfor: „România va avea un rol important de jucat într-o coaliţie ANTIRUSEASCĂ” wikipedia.com


Alianţa strategică dintre SUA, Polonia şi România va avea un rol important de jucat în următorii 10 ani în ceea ce priveşte redefinirea graniţelor Rusiei şi revendicarea unor teritorii pierdute, potrivit raportului „Decade Forecast“ realizat de Strategic Forecasting (Stratfor), scrie adevarul.ro.

Următorul deceniu nu se anunţă a fi unul bun pentru Uniunea Europeană, din cauza problemelor economice care vor testa Germania, iar bătrânul continent s-ar putea divide în patru poli de putere economică: Vest, Est, Scandinavia şi Insulele Britanice. Lucrurile nu arată rău, însă, pentru Polonia şi România, care, cu susţinerea Statelor Unite, vor deveni poli importanţi de putere în zona de est a Europei, potrivit raportului „Decade Forecast“.

Germania va avea probleme

Germania are o economie dependentă de export, care a beneficiat mult de pe urma liberalizării comerţului în Uniunea Europeană în zona euro, dar asta înseamnă că Germania are cel mai mult de pierdut dacă se agravează criza în zona euro şi dacă va creşte nivelul euroscepticismului.

Consumul intern al ţării nu poate compensa în cazul în care economia de export a Germaniei va avea de suferit sau în cazul în care declină şi mai mult natalitatea. Rezultatul ar fi o stagnare similară cu ceea ce a experimentat Japonia.

„Ne aşteptăm ca Germania să sufere din punct de vedere economic mult în deceniul următor“, potrivit raportului.

Polonia va ajunge unul dintre liderii Europei

Dacă ne uităm însă la est de Germania, lucrurile nu stau atât de rău.
„În centrul creşterii economice şi a influenţei politice se va afla Polonia”, se arată în raport. Populaţia Poloniei nu va scădea la fel de mult ca polulaţia altor ţări europene mai dezvoltate. Faptul că este cel mai mare şi mai puternic stat la vest de Rusia o va propulsa, de asemenea, într-o poziţie de leadership regional care i-ar putea aduce Poloniei mult prestigiu economic şi politic. De asemenea, Polonia are şi un parteneriat strategic de lungă durată cu SUA.

Care va fi rolul României

În ceea ce priveşte România, raportul „Decade Forecast” spune că viitorul său politic este strâns legat de cel al Poloniei şi de interesul Statelor Unite în această zonă.
„Mai mult de atât, ne aşteptăm ca Polonia să fie liderul unei coaliţii antiruseşti în care va avea de jucat un rol important şi România, în prima jumătate a următorului deceniu. În a doua jumătate a deceniului, această alianţă va avea un rol de jucat în redefinirea graniţelor Rusiei şi în revendicarea unor teritorii pierdute prin măsuri formale şi informale. Pe măsură ce puterea Moscovei va scădea, această alianţă va deveni o putere dominantă nu numai în zona Belarusiei şi Ucrainei, dar şi în estul continentului. Lucrul acesta va creşte influenţa politică şi economică a Poloniei şi a aliaţilor ei. Polonia va beneficia din acest parteneriat strategic cu SUA. Atunci când o putere mondială intră într-o relaţie strategică cu un stat-partener, este în interesul acelei puteri mondiale să transforme economia acelei ţări pentru a deveni cât mai puternică şi mai stabilă atât social cât şi militar. Polonia se va afla în această poziţie în raport cu SUA, la fel şi România. Washington-ul şi-a arătat interesul în această zonă", se arată în raport.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md