09:11:10 20.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Sărbători fără dureri de cap

Reportaj 27.12.2015 12:10 Vizualizări2349 Autor: Tamara Șchiopu


Sfatul nutriționistului // Sărbători fără dureri de cap sursa: google.ro

De sărbători, străduiți-vă să consumați câte un pahar de apă la fiecare pahar de vin servit.

Au sosit sărbătorile de iarnă, cu petreceri între prieteni, în familie și la serviciu. Oricare ar fi formula, fie că postiți sau nu, fie că sărbătoriți pe stil nou sau pe stil vechi, neapărat veți avea ocazii multiple să consumați și băuturi alcoolice. Pentru că așa se obișnuiește de sărbători. Iar oferta de pe piață e foarte pestriță: de la vinuri dulci, fortificate, ieftine, până la spumante delicate, băuturi selecte și eco, la prețuri avansate.

Acest articol vine cu o serie de sfaturi practice pentru a evita stările de mahmureală, durerile de cap și depresiile. Bineînțeles, dacă acestea sunt urmate.

Alcool redus

Alegeți băuturile cu un procent scăzut de alcool. Din acestea sunt vinurile de casă din anul curent, curate, fără amestec de apă și zahăr, berea și cidrul care nu depășesc 5% de alcool.

În această categorie poate fi inclus și izvarul de casă, dacă îl pregătiți după rețeta următoare:

  • o parte de vin roșu sec
  • o parte de suc de mere sau de struguri
  • o portocală feliată
  • un măr feliat
  • jumătate de lămâie feliată
  • un bețișor de scorțișoară
  • un pic de zahăr sau miere, după gust
  • Totul se pune într-o cratiță adâncă și se înfierbântă, fără a permite ca izvarul să fiarbă. La fierbere, alcoolul din vin se va evapora, iar băutura va fi mai slabă.

    Alcool curat

    Nu amestecați diferite băuturi alcoolice la o ocazie. Străduiți-vă să consumați doar vin de aceeași culoare (roșu sec sau alb sec), doar spumant, doar izvar, doar bere. Chiar și vodca consumată fără amestecuri, în cantități moderate, vă va feri de durerile de cap și mahmureala de a doua zi.

    Vin ecologic

    Ficatul nostru nu se poate descurca cu toate toxinele din mâncare și lichide. Mai multe studii științifice demonstrează că excesul de reziduuri de pesticide poate afecta funcția ficatului, ceea ce la rândul său reduce capacitatea organismului de a elimina reziduurile și excesul de hormoni. În consecință, simțim adesea dureri de cap sau avem pete roșii pe piele.

    Vinul ecologic nu conține pesticide, fungicide sau fertilizanți sintetici, deci va reduce povara asupra organismului nostru.

    În R. Moldova, deși producerea vinului este la nivel național, există doar două vinării ecologice: „Equinox” și „Vinăria din Vale”. Căutați aceste vinuri în magazinele specializate și pe paginile web.

    Un portal al producătorilor eco certificați din R. Moldova vă oferă o listă de mai multe produse eco autohtone www.ecoportal.md.

    Sulf redus

    Sulful se produce în mod natural în procesul fermentării mustului, dar vinificatorii de obicei mai adaugă sulf, ca să prelungească termenul de valabilitate a vinurilor. Sulfiții creați sunt substanțe alergenice și pot provoca simptome de gripă și chiar atacuri de astm la persoanele susceptibile la alergii.

    Când cumpărați vin îmbuteliat, căutați etichetele pe care scrie „sulf redus” sau „fără sulf”.

    De post

    Știați că majoritatea vinurilor industriale se filtrează prin intestine de pește? Extractele de ou și lapte se adaugă uneori pentru a limpezi vinul. Deși aceste amănunte nu sunt neapărat incluse pe etichetă, cel mai bine e să consumați un vin curat, pe al cărui producător îl cunoașteți.


    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

    15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

    12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md