O teorie-şoc: alianţă secretă între Pentagon, Putin şi Assad, pe la spatele lui Obama

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lideri din cadrul Pentagonului au subminat deliberat politica externă dusă de Barack Obama cu privire la conflictul din Siria, sabotând eforturile SUA de a-i ajuta pe rebelii sirieni şi chiar furnizând informaţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Cel puţin aşa susţine jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh.

Într-un amplu material publicat în „London Review of Books“, Hersh afirmă că liderii militari americani au decis să submineze politica externă a Statelor Unite şi să formeze o alianţă secretă cu Assad şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, citând ca sursă pentru aceste informaţii un „fost consilier“.

În vara anului 2013, şefii Pentagonului au descoperit că Turcia a găsit o modalitate de a profita de programul CIA de înarmare a aşa-numiţilor „rebeli moderaţi“ din Siria, redirecţionând ajutorul american către extremişti, printre care gruparea Stat Islamic şi Frontul Nusra, afiliat reţelei al-Qaida. Mai mult, liderii Pentagonului au constatat că, de fapt, nu există rebeli sirieni „moderaţi“, opoziţia fiind alcătuită din extremişti.

Ca urmare, în toamna aceluiaşi an, aceştia au decis să înceapă să furnizeze în secret altor naţiuni informaţii aflate în posesia americanilor, pentru ca acestea să fie transmise ulterior armatei siriene, afirmă Hersh. Astfel, Germania, Rusia şi Israelul au primit informaţii de la americani, informaţii care i-au fost furnizate apoi lui Assad.

O capcană cu arme vechi

Jurnalistul american afirmă că această alianţă secretă avea ca scop să-l menţină pe Assad la putere şi să-l ajute pe acesta să distrugă atât gruparea Stat Islamic, cât şi alte celule extremiste.

În schimb, lui Assad i s-ar fi cerut să ţină în frâu gruparea Hezbollah, astfel încât să nu mai atace Israelul, să reînceapă negocierile cu Israelul în privinţa Înălţimilor Golan, să accepte orice asistenţă din partea ruşilor, precum şi să organizeze alegeri după terminarea războiului.

Totodată, susţine Hersh, pentru a-i demonstra lui Assad că nu i se întinde o cursă, în vara anului 2013, şefii Pentagonului au păcălit CIA, astfel încât în mâinile rebelilor sirieni să ajungă arme vechi.

Jurnalistul american susţine că alianţa liderilor militari cu Assad şi Putin a luat sfârşit în luna septembrie a acestui an, când generalul Martin Dempsey, şef al Statului Major Interarme american, s-a retras din funcţie.

Puncte slabe

Teoria conspiraţiei avansată de jurnalistul de investigaţie Seymour Hersh nu i-a convins însă pe cei de la site-ul de ştiri vox.com, care au adus câteva argumente împotriva acesteia.

În primul rând, afirmă ei, Dempsey, despre care Hersh susţine că era îngrozit de planul lui Obama de a-i înarma pe rebelii sirieni, a polemizat în mod public cu şeful Casei Albe tocmai pentru că generalul pleda pentru o înarmare mai puternică a rebelilor.

În al doilea rând, nu există dovezi care susţină afirmaţiile jurnalistului, în afara citării, sub protecţia anonimatului, a unui „fost consilier“. Însă, menţionează vox.com, Hersh nu explică nici măcar de ce era această persoană în posesia unor astfel de informaţii.

Nu în ultimul rând, o subminare a politicii externe a şefului Casei Albe de către lideri militari la vârf ai Statelor Unite şi o alianţă secretă a acestora cu adversarii intră în totală contradicţie cu imaginea întipărită în mintea americanilor cu privire la modul în care funcţionează armata, scrie sursa citată, adăugând că nu există un precedent. Cel puţin, nu unul cunoscut.

Subiecte sensibile

Seymour Hersh, născut pe 8 aprilie 1937 în Chicago, SUA, este un jurnalist de investigaţie care s-a concentrat pe activitatea guvernării americane şi a implicaţiilor acesteia pe plan internaţional. S-a remarcat în special prin investigaţiile sale privind masacrul de la My Lai şi atrocităţile din închisoarea Abu Ghraib.

Laureat al premiului Pulitzer, Hersh a publicat în luna mai a acestui an un alt articol care a stârnit controverse. Citând şi în acest caz surse sub protecţia anonimatului, Hersh a acuzat faptul că oficiali ai SUA, inclusiv preşedintele Obama, şi oficiali pakistanezi au minţit în legătură cu raidul în care a fost ucis liderul al-Qaida, Ossama bin Laden.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...