Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Est-Curier” din Criuleni


Invitata serii este jurnalista Svetlana Cernov, de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni.

„În ediţia de astăzi, 3 aprilie, cititorii vor afla cum poate o cazangerie părăsită să fie transformată cu succes într-un bazin – spaţiu unde criulenenii de toate vârstele ar putea învăţa a înota. Ideea construcţiei unui bazin în centrul raional se discută de ceva vreme. Autorităţile de nivelul doi au demarat chiar şi o expertiză tehnică a unui edificiu, exploatat actualmente în calitate de sală de sport, dar rezultatul expertizei a fost în detrimentul amenajării unui bazin în acest loc.

Antrenorul de la Şcoala Sportivă Criuleni, Mihai Iaţco, propune cititorilor o analiză a problemei, identifică soluţii şi indică locul unde, în viziunea sa, ar putea fi construit un bazin, cu fonduri europene. Autorul invocă experienţa localităţii Coloniţa, unde o cazangerie neexploatată conform destinaţiei s-a transformat cu succes într-o sală polivalentă, pistă de lansare a mai multor campioni republicani şi finalişti europeni.

În toate instituţiile de învăţământ din raion se desfăşoară activităţi de popularizare a valorilor Uniunii Europene. Experienţa gimnaziului Jevreni este descrisă în pagina doi, iar cititorii îşi pot imagina cum e să fii participant la masa rotundă „Eu şi valorile europene”, şi de ce membrii cercului dramatic „Visătorii” au ales să însceneze povestea Fraţilor Grimm „Alba ca Zăpada”.

Despre mărimea taxelor pentru drumuri se pot informa posesorii de autovehicule. Din 1 mai, acestea ar putea să crească, dacă parlamentul va vota politica fiscală pentru anul 2015, care prevede majorarea taxei pentru utilizarea drumurilor cu 50 la sută.

În pagina trei, la rubrica Reporter Special, cititorii vor afla ce trebuie să facă dacă au fost internaţi în spital şi au fost nevoiţi să procure medicamentele pentru tratament, în contextul deficitului parţial de medicamente, care se atestă în toate instituţiile curative din ţară. Aflaţi ce trebuie să faceţi ca spitalul să vă restituie cheltuielile, din materialul Liliei Zaharia.

Pagina a şaptea este dedicată aniversării a XV-a a Asociaţiei Obşteşti „Femeia şi Copilul-Protecţie şi Sprijin” din Criuleni, care pe parcursul a 15 ani de activitate a reuşit să implementeze circa 50 de proiecte sociale în domeniul incluziunii, de rezultatele cărora se bucură astăzi copii, tineri şi persoane în etate din opt raioane ale ţării. Cu ocazia aniversării, asociaţia s-a învrednicit şi de diploma de onoare din partea Ministerului Educaţiei, de felicitări din partea partenerilor, finanţatorilor şi beneficiarilor.

Pagina a opta găzduieşte o relatare a protopopului de Criuleni şi Dubăsari, Teodor Pelin, despre soarta răstignirilor din satul Dubăsarii Vechi. O parte din vechile obiecte de cult, relatează parohul, au revenit în spaţiul public din gospodăriile dubăsărenilor de la 1990 încoace. Dubăsărenii le-au salvat de la distrugere în 1961, prin a le scoate din drumuri şi a le strămuta în ogrăzile lor sau în cimitire, pentru că în colhoz de atunci demarase pregătiri pentru a-l întâmpina pe liderul de la Kremlin, Nichita Hruşciov, despre care se spunea că ar intenţiona să viziteze satul, dar că nu tolerează asemenea însemne ale credinţei.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG