18:36:47 19.04.2024
Stiri

Vezi cum s-a schimbat TRADIŢIA: obiceiuri moderne de Crăciun

Știri 26.12.2015 20:01 Vizualizări2098 Autor: Ziarul National
Vezi cum s-a schimbat TRADIŢIA: obiceiuri moderne de Crăciun sursa: eva.ro


Colindatul, mersul cu Pluguşorul sau cu Sorcova sunt doar câteva dintre lucrurile care au început să se piardă. Au fost înlocuite, uşor de cele preluate din Occident.

Felicitările trimise online, tonurile de apel cu melodii de Crăciun în engleză şi Moşii Crăciun care sunt peste tot în marile magazine.

Îţi aminteşti, probabil, cum colindai în copilărie pe scara blocului sau, dacă ai avut bunici la ţară, de urările făcute din casă în casă, pe un ger de-ţi crăpau obrajii. Şi n-ai uitat, cu siguranţă, bradul de Crăciun împodobit în Ajun, mereu cu aceleaşi globuri din anii trecuţi, şi bomboanele pe care le desfăceai nerăbdător lăsând în pom doar ambalajul.

Ei bine, astăzi lucrurile nu mai stau chiar aşa. Tradiţia s-a schimbat destul de mult şi obiceiurile s-au adaptat cerinţelor consumatorilor moderni. Magazinele sunt gătite de sărbătoare deja din octombrie, raioanele speciale cu ornamente şi decoraţiuni se amenajează când încă afară sunt 15-20 de grade, iar oamenii împodobesc bradul chiar şi cu o luna mai devreme.

Evident, fiecare are libertatea să facă ce vrea, dar tocmai despre obiceiurile moderne am ales să vorbim aici şi despre felul în care au schimbat ele tradiţia.

1. Felicitări online

În urmă cu 20-30 de ani, în preajma Sărbătorilor, cutia de scrisori se umplea cu plicuri în care se aflau felicitări primite de la prieteni sau de la rudele aflate în altă localitate. Şi noi le trimiteam bunicilor felicitări care aveau imprimată icoană Naşterii Mântuitorului.

Locul celor tipărite a fost luat astăzi de felicitările online. Şi cum mai toată lumea are acces la Internet, sunt mult mai uşor şi mai rapid de trimis. În plus, nu costă nimic şi le găseşti deja scrise. Pentru nostalgici, impactul nu este însă acelaşi, cu atât mai mult cu cât mesajul este, de cele mai multe ori, unul impersonal.

2. Cadouri pentru toată lumea

Până în anii ´90, cadourile de Crăciun erau destinate exclusiv copiilor. Şi era vorba despre jucării şi dulciuri, în general. Odată cu noile tehnologii apărute pe piaţă, copiii au început să îşi dorească fel şi fel de gadgeturi, iar părinţii nu rezistă tentaţiei de a le face pe plac.



Însă, mai nou, marketingul intens făcut în preajma Sărbătorilor ne-a convins că trebuie să le facem cadouri şi celor mari şi nicidecum simbolice. În cutiile de sub brad se ascund parfumuri scumpe, telefoane de ultima generaţie şi chiar bilete de vacanţă.

3. Decoraţiuni eco

Trendul ecologist s-a impus şi în materie de decoraţiuni de Crăciun. Brazilor naturali le-au luat locul cei artificiali, decoraţiunile sunt şi ele mai nou din materiale organice, instalaţiile de iluminat au leduri economice, iar coroniţele sunt realizate din materiale reciclate. E, probabil, unul dintre obiceiurile moderne cele mai sănătoase adoptate şi de români.

4. Pieţele de Crăciun

O altă tradiţie modernă este cea a pieţelor de Crăciun. Cu o luna înaintea Crăciunului, centrele marilor oraşe se umplu de luminiţe, de brazi împodobiţi şi de căsuţe din lemn unde comercianţii pun la bătaie de la dulciuri de casă, la obiecte artizanale, haine şi nelipsitele jucării din plus.

Chiar şi aşa, încercările de a rivaliza cu pieţe de Crăciun spectaculoase precum cele de la Viena, Stockholm, Frankfurt sau Munchen sunt încă timide.

5. Crăciunul pe alte meleaguri

În ultimii ani, nici vacanţele de Crăciun nu mai sunt ca acum două-trei decenii. Dacă mai demult concediul era petrecut în familie sau cel puţin undeva la ţară ori într-o zonă cu tradiţie, mai nou, românii preferă să petreacă Sărbătorile de Iarnă peste hotare. Fie îşi rezervă din timp bilete în staţiunile de schi din Austria, fie aleg destinaţii mai calde precum Caraibe, Brazilia sau Australia, cert este că mulţi nu mai fac Crăciunul acasă.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md