Una dintre principalele misiuni ale militarilor în Kosovo va fi patrularea zonelor de conflict. Grupuri a câte şase-şapte ofiţeri vor fi nevoite să parcurgă pe jos zeci de kilometri, iar operaţiunea poate dura şi până la 12 ore. De asemenea, ofiţerii s-au antrenat să facă faţă şi unor eventuale atacuri.
Şi jurnaliştii au fost invitaţi să intre în pielea ofiţerilor care urmează să plece în Kosovo. Pentru câteva ore, au îmbrăcat uniforma militară şi au participat la antrenamente cot la cot cu ostaşii pregătiţi pentru a merge în misiunea de pacificare.

Misiunea din Kosovo nu va fi deloc uşoară, spun militarii. O ştie cel mai bine Valentin Dvornic. El va pleca pentru a doua oară într-o misiune de pacificare, după ce în 2003 a fost detaşat pentru jumătate de an în Irak. De cealaltă parte, pentru Gheorghe Meleca experienţa din Kosovo va fi prima de acest gen. Ce-l aşteaptă acolo, însă, nu-l sperie.

Militarii urmează să plece în Kosovo la începutul lunii iunie. Pentru această misiune ei vor fi remuneraţi cu 50 de dolari pe zi, adică aproximativ 1.500 de dolari pe lună. Asta în timp ce în Republica Moldova salariul unui ofiţer este între trei şi şase mii de lei, în funcţie de gradul militar.