Președintele Serbiei își manifestă dezacordul față de primirea Muntenegrului în NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Invitarea Muntenegrului să adere la NATO a provocat o nouă dispută între această țară și Serbia, cea din urmă fiind cunoscută pentru pozițiile sale apropiate de ale Rusiei.

Într-un interviu acordat chiar portalului rus Sputnik News, citat de agenția Hina, președintele sârb, Tomislav Nikolic, a declarat că „Muntenegru își anulează voluntar independența acceptând orice doar pentru a-și asigura primirea în NATO”.

Președintele Serbiei a mai menționat că, prin opțiunea pro NATO, Muntenegru își asumă de asemenea riscul de a avea neînțelegeri cu cei care sunt în dezacord cu Alianța Nord-Atlantică.

Întrebat de mass-media în legătură cu aceste aprecieri, premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, s-a declarat surprins de afirmațiile liderului sârb, întrebându-se la rândul său dacă astfel de poziții ar putea ilustra o nouă abordare a oficialilor de la Belgrad față de Muntenegru.

Dar el a asigurat că nu se va lăsa descurajat de asemenea declarații și că va depune eforturi pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Podgorița și Belgrad, care încă sunt tensionate, la aproape ani după ce Muntenegru s-a desprins de Serbia.

În declarația acordată presei, premierul Djukanovic a mai promis că, odată cu procesul aderării la NATO, va continua să urmărească și obiectivul integrării europene și a descris Muntenegru drept cea mai dezvoltată țară din așa-numita regiune a Balcanilor de vest.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...