Telegrama care a declanşat Primul Război Mondial a intrat în Patrimoniul Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instituţia care păstrează originalul documentului din 28 iulie 1914 a declarat pe site-ul său că a primit confirmarea oficială a înregistrării acestuia în patrimoniul documentar al omenirii.

Propunerea a fost prezentată anul trecut de către Arhiva din Serbia, pentru comemorarea centenarului de la izbucnirea „Marelui Război”.

Telegrama, trimisă de la Viena şi scrisă în limba franceză, a fost primită la ora 12.30 de către Guvernul sârb de la Niš de atunci, oraş în care se refugiase toată iminenţa conflictului.

Dar ce se întâmplase de fapt?

Arhiducele Imperiului Austro-Ungar Franz Ferdinand a fost asasinat în timpul unei vizite de lucru la Sarajevo, Bosnia şi Herzegovina pe 28 iunie1914 împreună cu soţia sa, Sophie, Ducesă de Hohenberg, de extremistul sârb Gavrilo Princip, unul dintre cei şase membri ai unei bande teroriste coordonate de Danilo Ilić Mâna Neagră.

Acest asasinat a denclanşat Primul Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar declarând război Serbiei. Cabrinovic a aruncat o grenadă înspre masina arhiducelui dar a ratat ţinta, bomba explodând lângă maşină. La puţin timp arhiducele Francisc Ferdinand şi soţia sa Sophie sunt omorâţi de către Princip, în timp ce ei se aflau în drum spre spital pentru a vizita răniţii atentatului eşuat.

Războiul cel Mare, a fost un conflict militar de dimensiuni mondiale. În 28 iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia (în 23 iulie 1914 Austro-Ungaria a dat un ultimatum, apreciat ca inacceptabil de către orice stat suveran, Serbiei – considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914);

Scurtul mesaj, din telegrama intrată în istorie, indica dezaprobarea Imperiului faţă de respingerea ultimatumului său de către sârbi: „Din acest moment, Austro-Ungaria se consideră în război cu Serbia”, preciza documentul care a declanşat unul dintre cele mai grave conflicte armate din istorie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...