08:57:42 19.04.2024
Stiri

Mașina viitorului în R. Moldova. Câte mașini electrice avem în R. Moldova

Social 26.12.2015 13:00 Vizualizări5397 Autor: Galina Munteanu
Mașina viitorului în R. Moldova. Câte mașini electrice avem în R. Moldova


Scumpirea curentului electric nu-i sperie pe proprietarii automobilelor electrice. Singura lor problemă este că, pe moment, în R. Moldova, nu prea există stații de alimentare electrice a mașinilor, deși, anterior, un investitor intenționa să amenajeze în Chișinău mai multe astfel de stații.

Pe moment, În R. Moldova sunt 40 de automobile electrice și peste două mii – hibride, care funcționează cu două tipuri de energie (motor cu ardere internă și motor electric), pe când autovehiculele electrice funcționează doar cu o singură sursă de energie (motor electric).

„Este adevărat, o astfel de mașină costă mai scumt decât una pe combustibil, însă nu bate la buzunar atât de mult și este ecologică. Încarc bateria cam de două ori pe săptămână, în dependență de cât circul cu ea. Pentru a încărca bateria este nevoie, în mediu, de 30 kilowați/oră, și mi-ar ajunge să parcurg peste o sută de kilometri”, ne spune Alexandru, unul dintre proprietarii celor 40 de mașini electrice din R. Moldova.

O astfel de mașină poate fi încărcată de la orice priză obișnuită și ar avea nevoie de vreo 6-7 ore pentru a se încărca.

La prima vedere, este o mașină obișnuită. Diferența e că nu produce zgomot când merge, iar cel mai mare avantaj e că nu poliează mediul înconjurător.

Acum aproape două luni, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a respins solicitarea Ministerului Finanțelor din 16 octombrie curent care a cerut impozitarea autovehiculelor electrice cu taxa pentru folosirea drumurilor.

„În statele Uniunii Europene, taxele pentru folosirea drumurilor pentru autovehiculele electrice nu se percep, astfel stimulând consumatorii pentru a procura autovehicule ecologice pure”, se arată în scrisoarea MTID.

„Spre exemplu, în Germania posesorii de autovehicule electrice dispun de un șir de privilegii: de parcare, permisiunea de a folosi benzile de circulație pentru autobuze și plăcuțe speciale de înmatriculare”, mai precizează sursa citată.

De privelegii de parcare au parte și posesorii unor asemenea automobile din Danemarca.

Este una dintre țările care conștientizează cel mai mult datoria față de mediu, vrea să ducă experimentul și mai departe, trecând deja de la alimentarea mașinilor cu energie electrică la alimentarea cu energie eoliana.

Astfel, mașinile personale de aici pot fi încărcate nu doar în stații special amenajate, dar și în parcări de acest gen. „Șoferul vine, își parchează mașina, fie că este ziua sau noaptea, aceasta se încarcă, după care și-o ia. Aici energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice”, ne spune consilierul Academiei Energetice de pe insula Samso, Danemarca, Michael Cristiansen.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md