00:33:16 20.04.2024
Stiri

Salarii în „galoși”: Ion Sturza susține că PRIMA DECIZIE a guvernului pe care l-a condus a fost STOPAREA acestei practici

Politică 26.12.2015 10:45 Vizualizări1559 Autor: Ziarul National


Salarii în „galoși”: Ion Sturza susține că PRIMA DECIZIE a guvernului pe care l-a condus a fost STOPAREA acestei practici

Candidatul desemnat la funcția de premier, Ion Sturza, a acordat un interviu pentru „Europa Liberă”, în cadrul căruia afirmă că își propune să deschidă „un nou culoar pentru oameni oneşti care sunt în politică şi pentru oameni noi care vor să vină în politică”.

Totodată, Sturza ne îndeamnă s
ă citim cartea „Statele eşuate”. „Nu suntem noi unicii. Aşa situaţii se termină ori cu revoluţii, ori cu o revoluţie, ceea ce eu nu-mi doresc, ori cu o reaşezare brutală a elitelor şi a claselor politice care devin incluzive şi au grijă de popor. Aceasta e unica soluţie. Dacă nu se întâmplă lucrurile acestea paşnic, atunci când se termină plăcinta şi nu e ce de mâncat, elitele vin şi iau lingura la cel care mănâncă”, spune fostul premier.

Ion Stuza a reiterat invitația pentru „oponentul său virtual”, Vladimir Plahotniuc, de a accepta o dezbatere televizată.

Citiți mai jos interviul acordat pentru „Europa Liberă”:

Europa Liberă: Domnule Sturza, toată lumea evident că a sărit în capul Domniilor Voastre pentru experiența de prim-ministru. Și acum sigur că nici nu mai operează cu date. Lumea spune că ori a furat „căciula”, ori i s-a furat „căciula”, nici nu mai contează. După ce ați luptat cu salariile în galoși, tot dumneavoastră vi se reproșează că ați fi practicat această metodă. Totuși, nu vreau să vă justificați, dar, pornind de la experiența pe care ați avut-o, ce ați fi făcut altfel? Și dacă era posibil să faceți atunci altfel, astfel încât să nu rămâneți, iată, cu imaginea aceasta „Sturza a dat galoși”?

Ion Sturza: Nu, rămâneți cu imaginea. Eu cred că nu este o apreciere…

La oamenii aceștia mă refer… Cine știe să judece…

Majoritatea celor care astăzi se dau cu părerea despre guvernarea aceasta s-au născut după guvernarea noastră sau erau copii mici. În plus, memoria colectivă este foarte diversă. Eu vreau să vă spun, ca să punem punct temei achitării salariilor și pensiilor în natură, că prima decizie, când am fost eu ministru al Economiei și vice-prim-ministru, pe care am luat-o, am stopat instantaneu toate achitările reciproce cu bugetul sau achitările în marfă, respectiv, și salariile.

Adică, atenție!, dumneavoastră ați curmat aceste practici.

A fost prima hotărâre. În primele două săptămâni. Eu țin minte că multă lume a venit atunci și m-a întrebat de sănătate, de familie ș.a. Era o mafie întreagă în Republica Moldova și în Chișinău, erau cartiere întregi construite din comisioanele care se luau la achitările reciproce. Bugetul se executa în proporție de 50 la sută cu mărfuri. Erau cazuri când unele gospodării agricole, care aveau la balanță case de cultură, trotuare, garduri, toate ele se achitau cu buget. Decizia noastră a fost foarte fermă: noi am interzis orice achitare în natură, au trecut la bani. Și am luat niște decizii, luând în considerare că era un stoc de datorii foarte mari istorice, să plătim salariile și pensiile curente. Chiar pentru aceasta nu erau resurse suficiente și atunci am luat o decizie să dăm salarii și pensii proporțional la toți concomitent, pentru că erau sate sau orașe care aveau un avans. Deci, am făcut o regulă elementară, ca să oprim discuțiile asupra galoșilor ș.a.

Citiți continuarea
AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md