11:20:37 19.04.2024
Stiri

UTIL // Alimente de pe masa de Crăciun care nu te DOBOARĂ

Știri 26.12.2015 08:30 Vizualizări2125 Autor: Ziarul National
UTIL // Alimente de pe masa de Crăciun care nu te DOBOARĂ sursa: eva.ro


Friptura de porc poate să fie o alegere sănătoasă dacă este asociată cu o salată de verdeţuri, crudităţi sau murături fermentate. Descoperă care sunt celelalte opţiuni!

Cu atât de multe alimente hipercalorice preparate cu ocazia Sărbătorilor este destul de dificil să faci alegerile potrivite. Însă, potrivit eva.ro, cu puţină atenţie şi cumpătare poţi să eviţi problemele legate de digestie sau alte afecţiuni care sunt exacerbate în această perioadă din cauza alimentaţiei excesive.

Iată ce să alegi de pe masa de Crăciun ca să nu ai probleme:

1. Friptura de porc

Atunci când este asociată cu o salată de crudităţi/verdeţuri, murături fermentate (varză, castraveţi) sau legume făcute la wok sau la aburi este o alegere potrivită care nu îţi va da întreg sistemul digestiv peste cap.

Încearcă să o consumi doar în aceste combinaţii şi să eviţi cartofii, pâinea sau pastele alături de ea.

2. Ciorba de perişoare

Dacă optezi pentru 2-3 perişoare şi consumi ciorba fără pâine, ea poate să fie o alegere bună pentru masa de prânz. Având mai multe legume asigură fibre şi lichide pentru o digestie mai bună. Nu exagera cu perişoarele şi nu consuma după ciorbă o sumedenie de alte feluri de mâncare.

3. Salata bouef

Dacă nu este înecată în maioneză sau dacă se face o maioneză cu muştar şi puţin ulei (fără ou), salata boeuf are un conţinut ridicat de legume care sunt uşoare pentru digestie. Plus, castraveţii fermentaţi care sunt buni pentru digestie. În unele zone se foloseşte pieptul de pui fiert, în vreme ce alte gospodine folosesc şunca pentru a prepara această salată. La origine, salata boeuf a avut vânat, prepeliţe, crabi, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.



Atunci când nu se foloseşte o cantitate exagerată de maioneză sau se face un sos din muştar şi puţin ulei (fără ou), această salată poate să fie un preparat mai sănătos decât alte bunătăţi hipercalorice de pe masa de Crăciun. De asemenea, o poţi consuma alături de o salată de verdeţuri pentru a asigura o digestie bună datorită enzimelor din frunzele verzi.

4. Salata de vinete, dar cu pastă de susan şi usturoi

Ca să eviţi maioneza, salata de vinete poate să fie preparată cu pastă de susan şi cu usturoi, în loc de ceapă pentru a varia puţin şi a obţine un preparat diferit, dar mai sănătos.

Aceasta poate să fie consumată cu pâine integrală sau cu salată de crudităţi.

5. Sarmale

Dacă te limitezi la o porţie normală, fără să consumi cu pâine sau altceva la aceeaşi masă pot să fie o opţiune cât de cât bună, dacă nu ai alte probleme cu fierea sau afecţiuni care reacţionează la carnea tocată. De asemenea, sarmalele se pot face mai dietetice: se foloseşte carne de vită slabă în amestec cu foarte puţină carne de porc slabă, ceapa se poate înăbuşi în loc de a se căli şi nu se foloseşte în general multă grăsime şi ulei la ele.

Trei reguli de bun simţ

1. Nu consuma alcool la fiecare masă, chiar dacă este sărbătoare. Limitează-te la un pahar de vin sau o tărie pentru masa de prânz sau seară, deoarece alcoolul îngreunează şi mai mult digestia!
2. Nu mânca pe tot parcursul zilei, ci asigură-te că respecţi cele trei mese principale şi eventual 1-2 gustări sănătoase, nu hipercalorice.
3. Gustă din toate produsele de care îţi este poftă, însă nu exagera cu cantităţile dacă ştii că îţi pot provoca o stare de rău! Şi mâine mai este o zi în care poţi să alegi un alt preparat hipercaloric şi ar fi bine să-l asociezi cu ceva uşor, gen salată de verdeţuri sau de crudităţi sau legume la abur.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md