„Eşecul meu ar fi dacă eu nu aş deschide un culoar nou pentru ţara Republica Moldova. Nu eşecul că nu voi fi ales în primul, al doilea tur. Dacă în această lucrare în care sunt implicaţi vizibil foarte mulţi oameni, în care implic vizibil toată societatea nu va deschide un culoar nou pentru Republica Moldova şi va fi doar un exerciţiu, dacă noi nu întrerupem acest parcurs care e de 25 de ani, privatizarea funcţiilor statului a avut loc în ultimul timp, dar oligarhia sau statul captiv e din anii ’90, atunci nici eu, nici alţii nu vor mai crede în proiectul Republica Moldova. Deci, eu asta vreau să evităm. Noi trebuie să deschidem un nou culoar pentru oameni oneşti care sunt în politică şi pentru oameni noi care vor să vină în politică. Şi asta e misiunea mea”, a spus Sturza.

Mai mult, acesta a adăugat că doreşte să formeze un Guvern transparent, precizând că o condiţie prioritară care va fi pusă în faţa viitorilor miniştri este Declaraţia de integritate. Totodată, premierul desemnat subliniază faptul că sistemul actual de guvernare trebuie distrus, iar formula unei matrice care va continua să fure acest stat nu trebuie păstrată.

„Eu, în primul rând, vreau un guvern extrem de transparent. Şi ştiţi că am avut o iniţiativă, Declaraţia de răspundere proprie de integritate, unde sunt nişte lucruri destul de dure şi la care ţin foarte mult. Şi doi, eu am declarat nu o dată şi sunt pe aceeaşi poziţie: noi trebuie să distrugem matricea, acel numit „guvern” şi „stat” paralel cu cel oficial. Eu nu voi fi o acoperire formală a unei matrice care va continua să fure şi să sugă din acest stat”.

În această ordine de idei, Sturza a mai declarat că în cazul în care nu se va reuşi reaşezarea clasei politice, ne-am putea trezi cu o revoluţie.

„Aşa situaţii se termină ori cu revoluţii, ori cu o revoluţie, ceea ce eu nu-mi doresc, ori cu o reaşezare brutală a elitelor şi a claselor politice care devin incluzive şi au grijă de popor. Asta e unica soluţie. Dacă nu se întâmplă lucrurile acestea paşnic, atunci când se termină plăcinta şi nu e ce de mâncat, elitele vin şi iau lingura la cel care mănâncă”, comentează candidatul la funcţia de premier.

Amintim că Declaraţia de integritate pe care o vor semna viitorii membri ai guvernului condus de prim-ministrul desemnat conţine mai multe condiţii. Iată care sunt punctele:

- are cazier juridic şi fiscal curat, nu a fost condamnat şi nu se află sub învinuire în ţară sau peste hotare;
- nu a comis acte de corupţie şi nu a favorizat corupţia;
- nu a comis trafic de influenţă;
- nu a fost şi nu este în conflict de interese;
- nu are patrimoniu care nu poate să fie justificat;
- nu a încălcat flagrant etica şi morala publică;
- nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state;
- nu colaborează cu serviciile secrete din stat;
- dacă are studii complete la o instituţie recunoscută în ţară şi/sau de peste hotare;
- nu a făcut declaraţii discriminatorii, xenofobe şi rasiale.

Precizăm că premierul desemnat, Ion Sturza, a anunţat că va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului pe 4 ianuarie.