Tiraspolul blochează negocierile privind libera circulație în Zona de Securitate

Tiraspolul blochează negocierile privind libera circulație în Zona de Securitate. Despre asta a anunțat printr-un comunicat de presă delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control. După ședința de ieri, 2 aprilie, a Comisiei, reprezentații autorităților constituționale din Moldova au acuzat regimul separatist de renunțarea la angajamentele asumate anterior în această privință și blocarea liberei circulații.

În cadrul ședinței, au fost discutate ultimele evenimente produse, în special, acţiunile unilaterale întreprinse la 1 aprilie 2015 de către structurile transnistrene, care au blocat accesul colaboratorilor de poliţie ai Republicii Moldova în orașul Bender. Totodată, observatorilor militari le-a fost îngrădită ieşirea pentru a documenta cazul. Delegaţia moldovenească a declarat că prin aceste acţiuni au fost încălcate flagrant deciziile CUC privind libera circulaţie. În răspuns, reprezentanţii Tiraspolului au reproşat că nu au existat argumente pentru deplasarea la faţa locului a observatorilor militari, în scopul documentării incidentului.

Părțile participante au constatat că poziţia conducătorului delegaţiei transnistrene contravine angajamentelor asumate pe parcursul şedinţelor anterioare. Pentru deblocarea situaţiei şi găsirea unei soluţii de consens, componenta CUC din  partea Republicii Moldova a sugerat acceptarea propunerilor enunţate la şedinţa co-preşedinţilor din 19 martie a.c., când a fost aprobat un proiect de document care prevedea măsuri concrete de soluţionare a problemelor existente în calea liberei circulaţii în Zona de Securitate, inclusiv şi efectuarea monitorizării de către Misiunea OSCE a situaţiei în Raionul cu regim sporit de securitate or. Bender.

Partea transnistreană a refuzat însă categoric ca Misiunii OSCE să îi revină un rol activ în procesul de monitorizare, şi a respins chiar și propunerile delegaţiei Federaţiei Ruse privind deplasarea observatorilor militari pentru a documenta incidentele, la solicitarea unuia dintre comandanţii militari superiori ai contingentelor de pacificatori.

În lipsa consensului, ședința a fost transferată pentru săptămâna viitoare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.