Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum reacţionează deputaţii când li…

Cum reacţionează deputaţii când li se cere o mână de ajutor?

Maria Chicu are 18 ani şi este din s. Fârlădeni, r. Căuşeni. Ea este studentă la Colegiul Pedagogic „Al. Mateevici” din Chişinău şi îşi doreşte sărbători mai calde şi mai frumoase pentru familia sa. Nu are tată, de aceea mama, care are probleme de sănătate, se descurcă cum poate pentru a-i întreţine pe cei patru fraţi mai mici. Maria a obţinut de la cunoscuţi numerele de telefon ale mai multor „aleşi ai poporului” şi încearcă să le solicite ajutorul. În câteva cuvinte aceasta le spune povestea ei. Reacţia politicienilor la problema unui om simplu, de la ţară, diferă însă semnificativ de atitudinea lor manifestată în campaniile electorale.

Altfel spus, ZdG a decis să facă o farsă mai puţin veselă pentru a afla cum reacţionează deputaţii atunci când un cetăţean le cere o mână de ajutor sau când le solicită să se implice în soluţionarea unei probleme. În locul Mariei, reporterul ZdG a sunat mai mulţi politicieni în ajun de Crăciun. Dacă unii s-au interesat, în primul rând, de unde are tânăra numărul de telefon, alţii, spre surprinderea noastră, au fost destul de receptivi.

Contactată de ZdG, Valentina Buliga (PDM) a declarat că nu mai ocupă funcţia de ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, de aceea întrebarea ar trebui adresată noii conduceri a ministerului sau autorităţilor locale. Pentru că am insistat asupra unui oarecare ajutor, deputata ne-a îndemnat să scriem toată povestea şi să trimitem scrisoarea pe adresa Parlamentului. „Scrieţi problema, care-i situaţia şi eu mă voi gândi cum vă pot ajuta. Bine? Eu sunt prin raion acum şi nu vă aud bine. De aceea şi vă spun: scrieţi o adresare pe numele meu şi-o trimiteţi. – Eu am vrut măcar la Crăciun cumva să ne ajutaţi! – Draga mea, fă aşa, chiar indiferent cum, eu nu pot fără adresă, fără să ştiu situaţia, că nu-s Dumnezeu. Bine? –Dacă eu pot să vin la dvs. sau să vă spun adresa noastră. – Încă o dată îţi spun, scrie o scrisoare, ce nu vrei să înţelegi? Acolo spune cine eşti, unde trăieşti, câţi fraţi ai, ce faci. Ce parcă eşti fără carte? Eu îţi spun ce trebuie să faci şi atunci am să te ajut”.

Deputatul liberal Ion Apostol, după ce a ascultat problema fetei, a fost prompt în mesaj şi a îndemnat-o să vină a doua zi, la ora 10.00, la sediul central al PL, situat pe str. N. Iorga, 15. „– Şi-o să puteţi cumva să mă ajutaţi? – Eu nu ştiu, veniţi mâine şi discutăm, eu sunt acum într-o şedinţă. Veniţi la 10.00, mai bine la 10.30”.

I-am vorbit şi liberal-democratului Valeriu Ghileţchi despre problema familiei din Fârlădeni, despre pensia care nu ajunge pentru acoperirea minimului de consum, dar şi despre lipsa ajutorului material, a lemnelor de foc. Deputatul a constatat că este o situaţie complicată din cauza crizei care s-a creat, iar ajutorul social şi pentru perioada rece a anului este în întârziere, „dacă se va forma Guvernul, el va veni, dar la moment sunt restanţe şi din cauza lipsei de bani, ajutorul acesta nu se plăteşte”. Acesta a mai spus că de pe poziţia sa de deputat nu poate face nimic mai mult referitor la rezolvarea achitării plăţilor sociale, iar din punct de vedere „umanitar”, Vladimir Ghileţchi a recunoscut că nu ştie „care dintre misiunile creştine ar putea oferi nişte pachete de alimente”. Totuşi, deputatul s-a oferit să caute un ajutor, nişte „cutii alimentare”, la unele organizaţii şi a rugat să revenim a doua zi pentru a ni se spune unde trebuie să mergem pentru a le lua, „altceva nu ştiu ce pot să fac”. „– Îmi cer scuze de deranj, dar eu ştiam că politicienii pot să se implice, să întrebe, ca să poată ajuta… – Eu, când pot şi cum pot, încerc să ajut, acum, ideea că un politician poate să ajute este de multe ori exagerată, probabil că sunt diferiţi politicieni şi aşa mai departe. Un politician, din punctul meu de vedere, dacă este o încălcare a legislaţiei, poate să intervină ca autorităţile să respecte legislaţia, să ofere oamenilor ceea ce li se cuvine… dar, ceea ce priveşte partea umanitară, binefacerea, aici sunt o serie de alte organizaţii care se ocupă, sunt misiuni de caritate care oferă ajutoare alimentare, cu asta nu se ocupă politicienii”.

Iniţial, deputatul PLDM Vladimir Hotineanu a replicat că nu este membru al Comisei sociale, ci face parte din Comisia cultură, apoi a invitat tânăra a doua zi să vină între orele 11-12, la sediul Ministerului Agriculturii. „Te vei ridica la mine, în Comisie, şi eu voi chema pe cineva dintre consilieri pentru a te ajuta să scrii o adresare către deputaţi, iar eu voi încerca să te ajut din Fondul Republican de susţinere a populaţiei. Asta-i, altceva ce pot să fac… Dar în Căuşeni ce, nu-i administraţie publică locală?”

Un alt liberal-democrat, Tudor Deliu, după ce a auzit despre povestea fetei, s-a oferit să o găsescă singur, deoarece, momentan ar fi fost ocupat. „Eu singur o să vă găsesc. Am să sun la Căuşeni şi vom vedea.” A doua zi, acesta a revenit cu un apel pentru a concretiza datele de contact ale Mariei Chicu din s. Fârlădeni, Căuşeni, ca ulterior să poată ajuta familia tinerei.

Deputatul PD Dumitru Diacov a rugat să trimitem un mesaj la numărul său de telefon, în care să indicăm problema şi să menţionăm datele de contact. „– Eu am să mă strădui, voi vorbi cu cei de la asistenţa socială de acolo, din Căuşeni, sau de aici, de la minister. Daţi-mi un sms. – Eu vă rog să ne ajutaţi până la Crăciun, căci în sat este greu! – Bun, eu am înţeles!”. După ce am formulat un mesaj în care am vorbit despre situaţia familiei, democratul a răspuns că momentan este ocupat, fiind într-o deplasare la Vadul lui Vodă.

Şi deputatul liberal-democrat Victor Roşca ne-a redirecţionat la primăria din sat şi la serviciul de asistenţă socială. „– Ei bine, iată m-aţi sunat pe mine şi credeţi că eu cu ceva pot să vă ajut? – Eu nu ştiu, măcar spuneţi-mi la cine putem să ne adresăm? – Nu ştiu eu. Ce să vă spun? – Măcar acum de sărbători, pentru lemne. – Domnişoară, vedeţi poate sunt asociaţii de acestea care acordă susţinere, ajutor la oamenii nevoiaşi, încercaţi şi-i găsiţi pe dânşii, medicii fără frontiere sau mai ştiu eu cum se numesc. M-aţi sunat pe mine, crezând că eu sunt Moş Crăciun!”. Victor Roşca ne-a spus că a mai fost sunat şi a ajutat cu ce a putut. „– Şi eu acum la cine să sun? – Nu ştiu, rezolvaţi-vă problemele. – Eu am crezut că dvs. vă ocupaţi de aceste probleme. – Nu mă ocup, în genere, de astfel de probleme. Cred că cineva, din greşeală, v-a dat numărul meu de telefon”. L-am rugat pe deputat să apeleze la colegii săi pentru a interveni: „Iată, eu am să închid tot ce am de făcut pe ziua de azi şi am să mă duc la colegii mei şi-am să încept să cer. Trebuie să aveţi puţină seriozitate”.

Pentru că Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon nu au răspuns la numerele de telefon pe care le deţinem, am apelat un alt membru PSRM, Veaceslav Anghel. Acesta s-a arătat mirat că este sunat din Căuşeni şi a intuit că poate fi o farsă, dar a ascultat problema şi a promis că revine cu un număr de telefon al reprezentantului PSRM din Căuşeni, Oleg Cuciuc. Ulterior, acesta ne-a apelat şi a transmis contactele lui Oleg Cuciuc: „Dacă o să vă poată el ajuta, o să vă ajute!”.

Deputata PCRM Maria Postoico, membră a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, ne-a explicat mai întâi cum ar trebui să acţionăm, pornind de la asistenţa socială din localitate. Ulterior, ne-a făcut legătură telefonică cu Oxana Domenti, preşedinta Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Aceasta a precizat ce vârstă au copiii din familie şi cum ne poate contacta ulterior. Deputata Domenti ne-a promis că va da indicaţii, astfel încât, până la sărbători, să primim un oarecare ajutor.

L-am contactat şi pe deputatul neafiliat Nicolae Juravschi. Acesta a declarat că nu ne poate ajuta, deoarece se află peste hotare, şi ne-a spus să revenim cu un apel peste o săptămână, atunci când se va întoarce în R. Moldova.

Un alt deputat neafiliat, Petru Ştirbate, însă, ne-a îndemnat să scriem pe numele acestuia o adresare: „Trebuie o cerere unde să descrieţi situaţia care este, câţi sunteţi în familie, care este venitul şi vă rog să interveniţi pentru ajutor în familia noastră. Atât, simplu. Un fel de demers pentru mine, altceva nu trebuie nimic. Pentru ca eu să ştiu adresa, numele, să pot interveni, fie la administraţia publică locală, fie raională, fie de la Guvern. Trebuie o parte legală a problemei. Eu o să încerc să vă ajut. Crăciun fericit, numai bine!”

Nu am reuşit să discutăm cu deputatul PL, Veaceslav Untilă şi cu parlamentara Violeta Ivanov, deoarece aceştia se aflau în şedinţă. La numerele de telefon ale Lilianei Palihovici (PLDM) şi Mihai Ghimpu (PL) nu ne-a răspuns nimeni.

Am solicitat ajutor şi la Fundaţia de caritate „Soluţia” a PSRM. Acolo am fost anunţaţi că ajutor financiar nu se oferă, dar adresarea ar trebui făcută la filiala din Căuşeni a Fundaţiei. „Doar un oarecare ajutor umanitar, dar nu ştiu dacă la moment există posibilitate”. La numărul din Căuşeni nu a răspuns nimeni. Am apelat insistent şi la Fundaţia „Edelweiss”, apelând numărul de telefon indicat pe pagina oficială, dar nimeni nu a răspuns.

Ziarul de Gardă precizează că nu a avut intenţia de a pune într-o atare lumină persoanele apelate, dar a încercat să afle cum reacţionează deputaţii votaţi de către cetăţeni atunci când cei din urmă luptă cu sărăcia şi aşteaptă un ajutor în prag de sărbători.

Crăciun fericit!