Rusia a livrat gratuit Kazahstanului sisteme antiaeriene S-300

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a livrat gratuit sisteme antiaeriene S-300 statului vecin Kazahstan, ca parte a unui program de apărare antiaeriană comună ntre Kremlin şi Comunitatea Statelor Independente (CSI), relatează TASS.

„Am completat proiectul de transfer fără plată către Kazahstan a sistemelor antiaeriene S-300, luând în considerare faptul că aceasta este o contribuţie semnificativă la sistemul integrat de apărare antiaeriană, care, s-ar putea spune, a devenit realitate după ce componenta efectivă se află acum la capacitatea aşteptată” a declarat ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, în timpul unei întâlniri cu omologul său kazah, Imangali Tasmagambetov.

Oficialul rus nu a precizat câte sisteme au fost livrate fostului stat sovietic, însă a adăugat că Moscova a aprobat un plan împreună miniştrii Apărării din celelalte state-membre ale Comunităţii Statelor Independente – o alianţă a unora dintre fostele state sovietice – care prevede paşi pentru instaurarea unui sistem de apărare antiaeriană comun al acestora.

Totodată, Rusia a anunţat semnarea unei înţelegeri similare cu Armenia. Moscova se află în discuţii pentru extinderea sistemului antiaerian comun în Tadjikistan şi Kârgîztsan, care ar urma să se adauge astfel Belarusului şi Kazahstanului. Rusia are un acord similar şi cu Iran, care prevede livrarea unor sisteme S-300 în ţara musulmană până la sfârşitul anului viitor.

S-300 este un sistem de apărare antiaeriană bazat pe lansarea de rachete sol-aer cu o rază lungă de acţiune, dezvoltat iniţial de Uniunea Sovietică şi folosit fără întrerupere de sovietici şi mai apoi de Rusia de la inaugurarea sa în 1978. Sistemele S-300 sunt folosite concomitent de Armata Rusă concomitent cu o versiune îmbunătăţită, S-400, pe care Moscova a fost de acord să îl ofere până în prezent doar Chinei şi Indiei, în număr limitat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...