Președintele Poloniei: Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare până la restabilirea păcii în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie menținute până la restabilirea unei păci durabile în Ucraina, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, într-un interviu publicat în Der Spiegel, citat de TASS.

„Mă tem că nu doar Germania, ci și alte țări se vor întoarce în relațiile cu Rusia la principiul „business as usual”. Am auzit despre o astfel de poziție în Parlamentul European, inclusiv de la austrieci și italieni”, a spus Duda.

Acesta a subliniat că „războiul din Siria a distras atenția de la evenimentele din Ucraina”. „Sancțiunile trebuie să rămână în vigoare până când în Ucraina va fi restabilită o pace durabilă. Aceasta este în interesul securității întregii Europe”, și-a exprimat convingerea liderul polonez.

Totodată, Duda a supus criticilor proiectul Nord Stream-2. „Faptul că acum Rusia și Republica Federală Germană plănuiesc să construiască un al doilea gazoduct prin Marea Baltică, care să ocolească Polonia, contravine nu doar intereselor poloneze, acest lucru sporește dependența față de Rusia”, a atenționat președintele Poloniei.

Extinderea gazoductului Nord Stream, ce leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, a devenit incertă după ce acest proiect a creat noi diviziuni în interiorul Uniunii Europene între țările care doresc să sancționeze acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei și cele care pun pe primul plan securitatea lor energetică, în rândul celor din urmă evidențiindu-se Germania. Pe lângă faptul că nu ar mai plăti Ucrainei în fiecare an circa două miliarde de dolari taxe de tranzit, pentru Rusia există și o miză geopolitică substanțială, proiectul Nord Stream-2 accentuând dependența energetică a Europei față de Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...