Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Grupare criminală reţinută cu 35…

Grupare criminală reţinută cu 35 kg de mercur

Procuratura mun.Chişinău a înaintat învinuirea la trei trei persoane, acuzate de încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor, materialelor şi deşeurilor toxice, introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă.

Învinuiţii au fost reţinuţi acum două zile de Procuratura mun.Chişinău, de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii au fost documentaţi doi locuitori ai capitalei, care au încercat să-i livreze unui investigator sub acoperire un lot de 35 kg de substanţă nocivă ”mercur alb” contra sumei de 1 000 000 lei. Pentru a verifica veridicitatea substanţei interzise, a fost efectuată o achiziţie de control.

Astfel, pe 21 decembrie curent, pe traseul Taraclia – Comrat, procurorii din cadrul Procuraturii mun.Chişinău, de comun cu Direcţia Poliţie a mun.Chişinău şi BPDS ”Fulger” i-au reţinut în flagrant pe figuranţii implicaţi în comiterea infracţiunii. În autoturismul acestora a fost depistat şi ridicat un container sigilat, în care se aflau 35 kg de substanţa nocivă ”mercur alb”.

Concomitent, a fost reţinut şi un locuitor al raionului Cahul, care a transmis containerul cu ”mercur alb” complicilor din capitală. Avînd intenţia de a se eschiva de la organele de drept, acesta a încercat să fugă, însă, la scurt timp a fost localizat şi reţinut în curtea casei în care locuieşte. La domiciliul acestuia, au fost depistate şi ridicate mijloace băneşti în sumă de 10 000 euro, un pistol de model ”Baikal”, 9 cartuşe cal.9 mm şi alte obiecte.

În cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliile celorlalte persoane implicate în comiterea infracţiunii au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte, printre care icoane de cult şi cruci, obiecte care se presupune că ar fi sustrase din Federaţia Rusă şi transportate în circumstanţe deocamdată nedeterminate în Republica Moldova.

La demersul procurorilor, doi dintre învinuiţii au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile, iar unul va fi cercetat în stare de arest la domiciliu.