„După demagogia asta de ani de zile, au tăiat panglica... Am făcut o investigaţie personală. Proiectele de interconectare cu resursele europene, gaze şi energie electrică - şi asta însemnă că putem să avem contracte comerciale cu oricine, aceste proiecte au fost sabotate deliberat de tot felul de trepăduşi naţionali. O spun cu toată responsabilitatea. Aşa cum în anii 50 ai noştri îi turnau pe ai noştri. Acum aceste proiecte au fost sabotate cu tot felul de demagogii, specificaţii tehnice”, a declarat Ion Sturza la întrevederea cu rectorii universităţilor din Republica Moldova.

Potrivit lui Ion Sturza, Gazoductul Iaşi-Ungheni poate fi continuat până la Chişinău în termen de şase luni, iar aceasta ar însemna securitate energetică pentru 80 la sută din populaţie.

„Gazoductul Ungheni-Chişinău se poate de făcut în şase luni cu 80 de milioane de dolari. Sunt foarte multe instituţii internaţionale şi donatori care sunt gata să pună la dispoziţie Moldovei aceşti bani”, a menţionat Ion Sturza.

Candidatul pentru postul de premier susţine că şi proiectul de interconectare la sursele europene de energie electrică a fost sabotat.

„Faptul că aşteptăm studii de caz de la Banca Mondială este un fals. Interconectarea este absolut clară. Nu este nicio enigmă pentru specialişti. Costurile nu sunt de un miliard, aşa cum se invocă. Am vorbit cu ministrul Energiei al Lituaniei. Pentru 450 de kilometri sub Baltică au dat 450 de milioane de euro. Care miliard? Ne trebuie să trecem trei sârme peste Prut. Companiile energetice sunt gata să ne livreze toate echipamentele de bază în regim de leasing pentru 30 de ani. Nu căutaţi logică economică în aceste proiecte. Ele sunt politice, care au un singur scop – securitatea energetică”, a conchis Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.