Asta după ce săptămâna trecută, cele trei partide, împreună cu socialiştii, au susţinut includerea proiectului pe ordinea de zi a Parlamentului.

„În urma politicii Moscovei, raioanele din stânga Nistrului au obţinut statut special, iar Găgăuzia – autonomie. Acum Moscovei sau celor care sunt aici le-a mai venit o idee. Că şi bulgarii trebuie să aibă o autonomie largă. Această coaliţie, în loc să clarifice situaţia cu miliardele furate, face zâzanie ca să sustragă atenţia oamenilor de la problemele importante”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

 „Este un proiect care pare absolut nevinovat, dar sunt elemente evidente de autonomie. Este foarte periculos. Cei de la guvernare vor crea încă un focar de instabilitate în Taraclia”, a adăugat deputatul PL Valeriu Munteanu.

Proiectul de lege care propune un statut naţional-cultural raionului Taraclia este semnat de un grup de comunişti, în frunte cu Vladimir Voronin.

„Întru menţinerea şi protecţia condiţiilor de dezvoltare a identităţii naţionale şi culturale, considerăm necesară păstrarea acestui centru al culturii bulgare şi acordarea prin lege raionului Taraclia de raion naţional-cultural”, explică autorii iniţiativei.

Anterior, primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a ameninţat că raionul Taraclia va intra în componenţa autonomiei găgăuze dacă Parlamentul nu-i va oferi un statut special.

Alesul local a argumentat că potrivit strategiei de descentralizare adoptată de Parlament, Taraclia ar urma să fie alipită raionului Cahul, iar acest fapt va face ca bulgarii să fie în minoritate.