Nume
Parola
Vizualizări: 1625
Regiunea de Dezvoltare Nord: Elaborarea celui mai important document strategic, pe ultima sută de metri
Bălți, 23 Decembrie 2015 — Recent, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a dat publicității proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională (SDR) Nord pentru anii 2016-2020, astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitate să se implice în procesul de îmbunătățire a acestui document strategic.

Miercuri, 23 decembrie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți ADR Nord a organizat o ședință de consultare publică pe marginea proiectului SDR Nord 2016-2020.

La evenimentul de consultare publică a documentului strategic au participat autorități publice locale, reprezentanți ai sectorului neguvernamental și ai mediului academic din Regiunea de Dezvoltare Nord, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), experți locali și naționali și alți factori interesați. Participanții și-au expus opiniile vizavi de noul document strategic, sugerând mai multe propuneri de completare și perfecționare a SDR Nord.

„Într-o perioadă de șase ani, am reușit să demonstrăm că politica de dezvoltare regională are raționament și este eficientă prin ceea ce și-a propus până în prezent. Aș vrea să menționez că, în prezenta strategie, lipsește un capitol care ar prezenta rolul autorităților publice locale și, în general, a actorilor regionali în procesul de implementare a politicii de dezvoltare. Până în prezent, dacă e să fim sinceri, implicarea autorităților publice locale și a altor actori a fost destul de scăzută. Probabil, vom insista ca acest compartiment să se regăsească în proiectul SDR Nord, astfel încât în perioada următoare să asigurăm împreună continuitatea implementării politicii de dezvoltare regională”, a menționat șeful Direcției politică și cooperare regională a MDRC, Dorin Andros.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a trecut în revistă etapele de elaborare a SDR Nord 2016-2020, menționând că acest document foarte important pentru Regiunea de Dezvoltare Nord a fost elaborat ținând cont de prevederile legislației naționale în vigoare din domeniul specific, dar și din domenii interconectate procesului de dezvoltare regională.

Directorul ADR Nord le-a mulțumit actorilor regionali pentru contribuția lor în procesul de actualizare a SDR Nord. „În noua strategie se regăsesc toate propunerile pe care le-am înregistrat anterior, chiar dacă unele poate au fost reformulate”, a spus Ion Bodrug, dând asigurări că toate propunerile din cadrul consultării publice de astăzi se vor regăsi în stategie.

Procesul de elaborare a SDR Nord 2016-2020 a fost iniţiat de ADR Nord în anul 2013, în cadrul conferinţei internaţionale „Oportunităţi de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, până în anul 2020”. Ulterior, au urmat un șir de activități care au pus bazele noii strategii.

SDR Nord 2016-2020 a fost elaborată de către specialiștii ADR Nord cu suportul grupului de lucru regional și a partenerilor de dezvoltare: Agenția de Cooperare Internațională a germaniei (GIZ); Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM), Letonia; ADR Vest, România; Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Potrivit legislației în vigoare, SDR Nord este principalul document de planificare a dezvoltării regionale în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Documentul este corelat cu Strategia Naţională de Dezvoltare a Republicii Moldova (SND) 2012-2020 și Strategia Naţională de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020, principalul document sectorial de planificare a politicii de dezvoltare regională sub responsabilitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Proiectul SDR Nord 2016-2020 urmează a fi aprobat la următoare ședință a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, care va avea loc la începutul anului 2016.

Propunerile de completare și/sau perfecționare a proiectului SDR Nord vor fi colectate și analizate de către specialiștii în planificare strategică și programare din cadrul ADR Nord, după care le vom publica pe site-ul www.adrnord.md.

Specialiștii ADR Nord vor continua să recepționeze și alte propuneri de îmbunătățire a SDR Nord până în data de 31 decembrie 2015.

www.adrnord.md