Trei scenarii politice de la Igor Dodon

Liderul socialiştilor Igor Dodon susţine că există trei „scenarii reale” de evoluţie a evenimentelor din domeniul politic de la Chişinău, în care rolul principal îi va reveni preşedintelui Nicolae Timofti. Potrivit lui Dodon, anume de „tăria de caracter” a şefului statului va depinde dacă în Moldova vor fi sau nu vor fi organizate alegerile parlamentare anticipate.

Astfel, primul scenariu, potrivit preşedintelui PSRM, este că va fi a doua tentativă de alegere a premierului, unde va fi înaintat din nou un candidat incomod Partidului Democrat şi, în această situaţie, ei ar putea să nu voteze şi să meargă la anticipate.

„Consider că PDM din partidele de dreapta este cel mai pregătit de alegeri parlamentare anticipate, ei au toate resursele în mână – media, justiţia, actul de guvernare, la nivel local peste 20 de preşedinţi de raioane. Eu sunt ferm convins că peste jumătate de an ei nu vor avea aceste instrumente, într-o formă sau alta”, a declarat socialistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui, al doilea scenariu ar fi o încercare de a presa preşedintele ţării, inclusiv prin impeachment, prin demitere, pentru a obţine înaintarea unei candidaturi confortabile.

Şi în final, al treilea scenariu ar fi, probabil, dacă Timofti ar ceda în faţa unei majorităţi parlamentare formată de PDM, „în jurul PDM sau în jurul platformei, sau în jurul nu ştiu cui şi atunci Timofti va înainta o candidatură care va fi votată”.

„Sunt trei scenarii posibile. Şansele primului scenariu, când Timofti va înainta o candidatură care nu va fi susţinută de democraţi este destul de mare, ţinând cont de poziţia Occidentului”, a menţionat Igor Dodon.

Potrivit lui, primul scenariu ar fi susţinut şi de şi partenerii de dezvoltare, „care, probabil, au început să înţeleagă că trebuie de întors dreptul cetăţeanului să decidă în această situaţie, să dea o notă fiecărui”.

Reamintim că pe 21 decembrie Nicolae Timofti a anunţat că a semnat decretul privind desemnarea lui Ion Sturza drept candidat la funcția de premier. Imediat după aceasta, PDM a declarat că nu va susţine candidatura lui Ion Sturza. De asemenea, potrivit declaraţiilor până înprezent, candidatura respectivă nu va fi susţinută de PSRM şi 14 deputaţi care au părăsit PCRM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.