Ambasadorul european a menţionat că, la un an şi jumătate de la semnarea Acordului de Asociere, ţara noastră nu a înregistrat rezultate notabile în ceea ce priveşte implementarea reformelor. 

„Îl cunosc bine pe domnul Sturza şi pot să spun că este o persoană foarte capabilă. Acum este foarte important să se ajungă la un consens intern, în cadrul consultărilor cu partidele. Ar fi bine ca o prioritate a noului guvern să fie implementarea reformelor de care are nevoie această ţară”, afirmă ambasadorul european.

În cadrul evenimentului de astăzi a fost evaluat gradul de punere în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat de ţara noastră acum un an şi jumătate. Ambasadorul UE la Chişinău şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu ritmul lent de implementare a reformelor.

„Trebuie să spun că mă aşteptam la mai mult, după un an şi jumătate care a trecut de la semnarea Acordului de Asociere. Sper că următorul Guvern al Republicii Moldova va repara climatul de afaceri, care este acum mai prost decât în anul 2008. Acordul de liber schimb poate reprezenta o soluţie, însă prevederile care se conţin în cele peste o mie de pagini ale acordului mai trebuie şi puse în aplicare. Aceste prevederi nu aduc beneficii, dacă rămân doar pe hârtie”, a declarat Pirkka Tapiola.

Amintim că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat pe 28 iunie 2014 şi reprezintă un tratat internaţional menit să creeze un cadru de cooperare dintre Moldova şi statele membre ale comunităţii europene şi să ducă la modernizarea ţării.