15:28:14 29.03.2024
Stiri

Țara care a INTERZIS brazii de Crăciun și cadourile din școli pentru Anul Nou

Știri 22.12.2015 19:00 Vizualizări1995 Autor: Ziarul National
Țara care a INTERZIS brazii de Crăciun și cadourile din școli pentru Anul Nou
Poză simbol


Brazii de Crăciun, mesele festive și cadourile de sfârșit de an au fost interzise în instituțiile de învățământ din Tadjikistan printr-un decret publicat astăzi în această țară cu populație majoritar musulmană, informează AFP, citată de Agerpres.

Acestea sunt cele mai severe restricții impuse în fosta republică sovietică în care, încă din 2013, nu mai sunt permise petrecerile de Revelion, iar personajul Moș Crăciun nu a mai putut apărea în emisiunile televiziunii publice.

În decembrie 2015, Ministerul Educației a interzis nu numai „instalarea de brazi de Crăciun naturali sau artificiali”, ci și focurile de artificii și strângerea de fonduri în școli și universități pentru marcarea Anului Nou, care reprezintă în spațiul ex-sovietic cea mai importantă sărbătoare din an.

Spre deosebire de alte țări în regiune, precum Rusia, un brad va fi împodobit la Dușambe doar cu puțin înainte de 31 decembrie și va fi menținut în public doar câteva zile din luna ianuarie.

AFP amintește că, în noaptea de 31 decembrie 2011, un bărbat purtând costum de Moș Crăciun a fost omorât de trei necunoscuți în apropiere de casa familiei sale din capitala tadjică. Rudele victimei au afirmat că asasinatul a avut motive religioase, dar poliția a susținut că ucigașii erau sub efectul drogurilor. Crima a avut loc după ce, în ajun, liderul spiritual musulman din țară își îndemnase credincioșii să nu mai respecte tradiția serbării trecerii în noul an.

Din 2007, în Tadjikistan este în vigoare o lege care interzice celor 8 milioane de locuitori să-și serbeze aniversarea în public și limitează numărul de invitați la nunți și de participanți la înmormântări.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md