Rusia va începe săptămâna viitoare construcţia a două reactoare nucleare în Iran

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia va începe săptămâna viitoare construcţia a două reactoare nucleare în Iran, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică pentru televiziunea de stat.

„Lucrările pentru construcţia“ a două reactoare nucleare „vor începe săptămâna viitoare”, a declarat Behrouz Kamalvand, potrivit AFP.

În noiembrie 2014, Moscova şi Teheranul au ajuns la un acord pentru construcţia a două noi reactoare în centrala nucleară de 1.000 de megawaţi de la Bushehr (sud), construită de Rusia Totodată, Moscova şi Teheranul au mai semnat un protocol de acord privind construcţia a încă patru reactoare într-un „alt complex din Iran“, al cărui loc urma să fie stabilit de iranieni.

Anunţul Teheranului intervine la cinci luni de la semnarea acordului între Iran şi marile puteri care prevede limitarea programului nuclear iranian, în special în privinţa îmbogăţirii uraniului, pentru o perioadă de zece ani. Acest acord urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Iranul, care deţine resurse importante de petrol şi gaze, vrea să construiască 20 de centrale nucleare de 1.000 de megawaţi în scopul diversificării surselor de energie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...