Ziua a început bine pentru domnul Plahotniuc. De fapt, ziua domnului Plahotniuc a început la ora 2 noaptea. Mesajul său de pe Facebook a fost fenomenal. Domnul Plahotniuc a decis să iasă din semiumbră şi să îşi asume în sfârşit lupta pe care o ducea prin intermediul şestiorcilor. Strigătul lui de luptă părea să domine jungla politică de la Chişinău. Părea. Bucuria căţeluşilor, a analiştilor, a postacilor era fără margini. Apoi 14 deputaţi comunişti au anunţat o conferinţă de presă. Şi din nou o bombă. PCRM a intrat în istorie. Voronin a rămas cu numai 7 deputaţi. Oau. Vlad Plahotniuc chiar era pe cai mari. De data asta părea indestructibil. Avea în buzunar 31 de deputaţi gata să voteze pentru el. Aritmetica era de partea sa. Leancă, Ghimpu, comuniştii fugari şi alţi deputaţi independenţi îi asigurau fotoliul de premier. Aş fi vrut să-i văd faţa domnului Plahotniuc în acel moment. Sunt convins că semăna cu cea a lui Michael Corleone când toate crimele pe care le comandase reuşeau la perfecţie. Iar ca lucrurile să fie clare, simple şi fără echivoc, acest Michael Corleone de Moldova a anunţat că revine. Şi nu pur şi simplu. A anunţat că revine în funcţia unei structuri parlamentare, Platforma Social Democrată. I-am văzut pe unii care spuneau că Ghimpu nu votează, că Ghimpu nu se alătură comuniştilor. Naivi.

Numai că politica nu este o strelkă banditească. Asta nu a înţeles domnul Plahotniuc. Razborcile bandiţilor pot merge până la un punct. Politica este un şah, în care un rol extrem de important este nebunul. Cine ştie oleacă de şah o să-mi dea dreptate. Nebunul zilei de ieri a fost nimeni altul decât domnul nepreşedinte Nicolae Timofti. Acesta şi-a abandonat rolul de Raţă Mută şi a ieşit în faţa jurnaliştilor cu propria candidatură. De data asta nu a mai spus că nu ”am avut nu ştiu ce nu am avut”. Cuvintele sale cheie au fost adresate jurnaliştilor care săreau cu întrebări: ”acum vorbesc eu”. Şi a vorbit. Nimeni nu s-a aşteptat la o astfel de chestie nebună. Ca să o parafrazez pe Natalia Morari, nepreşedintele Nicolae Timofti, numit în popor raţă mută, şi-a găsit ouăle şi a răbufnit… Şah cu nebunul la Michael Corleone de Moldova. Cine s-ar fi aşteptat?

Atâta disperare nu am citit de mult pe Facebook în postările unor trolli, în comentariile unor analişti. Nu am crezut că o să se întâmple asta, dar mi s-a făcut milă de aceşti oameni. Asta e, sunt milos. Au urmat atacuri furibunde la adresa lui Ion Sturza. Am aflat cât de corupt este, am aflat cât de rău se trăia pe vremea lui, am aflat că a vândut gazoductul, am aflat de relaţia sa cu Filat, am aflat că este KGB-ist. Un noian de informaţii s-a prăbuşit pe capul candidatului la funcţia de premier, Ion Sturza. Într-un cuvânt, niciun fel de creativitate, postacii, analiştii nu se aşteptau şi au reacţionat cu metode arhicunoscute, primitive, deci fără efect… Tot ce s-a construit cu multă atenţie, migală nobilă s-a prăbuşit din cauza unui om pe care nu l-am fi crezut în stare să scoată o vorbă. Cred că a fost singura dată când a vorbit domnule nepreşedinte Nicolae Timofti şi a fost ascultat cu înfrigurare de o ţară întreagă.

Practic, Plahotniuc este într-o situaţie din care are o singură scăpare, să cedeze, să-l voteze pe Ion Sturza. Dacă va încerca demiterea lui Nicolae Timofti, în Moldova va fi revoluţie. Dacă va scoate dosare din sertare, în Moldova va fi revoluţie. Desigur, mai are soluţia anticipatelor. Numai că asta înseamnă moarte sigură pentru el. Cine garantează că va mai prinde Parlamentul? Nimeni. Absolut nimeni. Şansa despre care vorbesc este să-l lase pe Ion Sturza în funcţie şi să încerce să-l hăituiască, să-i pună beţe în roate, să încerce să-şi îmbunătăţească ratingul grav afectat de toate măsurile pur banditeşti de a face politică. Numai aşa. Altfel, adio, domnule Plahotniuc!

Până la urmă Ion Sturza ar putea fi pentru Moldova un Dacian Cioloş, un tehnocrat. Dacă am avea opinie publică, politicienii ar fi obligaţi să-l numească în funcţie. Nu ştiu dacă vom ajunge la alegeri anticipate. Nu sunt Nostradamus. Cert este că Ion Sturza are calculele lui. Chiar dacă nu va fi numit premier, cel mai probabil a calculat că este momentul perfect să revină în politica de la Chişinău.

Sursa: cojocari.ro

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.