03:10:20 20.04.2024
Stiri

OPINIE // De ce NU Plahotniuc

Politică 21.12.2015 19:01 Vizualizări1845 Autor: Ziarul National
OPINIE // De ce NU Plahotniuc


Pentru că s-au agitat pretinșii formatori de opinie care toți (de la unioniști până la stataliști) într-un glas scobesc motive din care candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru ar trebui luată în serios, sunt câteva lucruri care trebuie spuse. Introducem hashtag nou #NuPlaha – dați să îl folosim cu toții, să se vadă că este multă lume sănătoasă la cap care nu înghite minciunile mercenarilor. Deci, #NuPlaha pentru facebook și twitter.

Plahotniuc NU trebuie să fie NICIODATĂ prim-ministru (nici președinte, nici speaker), pentru că:

Pentru că Plahotniuc nu este soluția. Plahotniuc este problema. O problemă trebuie eliminată, nu crescută.

Pentru că, făcându-l una din primele persoane în stat, legalizăm, oficializăm dictatura. Și, deci, o consolidăm. Noi, apropos, trăim de facto în dictatura lui Plahotniuc, însă ea este cam neoficială. Dictatura trebuie distrusă, nu consolidată.

Pentru că Plahotniuc nu va face nimic bine. Pentru că să fi avut o viziune de dezvoltare pentru țara asta, a avut suficiente ocazii să o pună în practică și până acum.

Pentru că Plahotniuc nu va eradica corupția. Maximum ce va face – o va organiza.

Pentru că Plahotniuc nu a câștigat alegeri și nu a avut niciun alt merit față de oamenii din țara asta. Pentru că PD a trecut în Parlament nu datorită prezenței lui Plahotniuc pe liste, ci în pofida acestui fapt. Banii au ajutat, da.

Pentru că sistemul care l-a creat Plahotniuc trebuie schimbat. Plahotniuc să se pună pe reforme ar fi același lucru ca Plahotniuc să își taie un picior perfect sănătos. El e parte din sistem și sistemul e parte din el.

Pentru că Plahotniuc nu are și nu va avea niciodată încrederea prietenilor noștri din Vest. Și pentru că noi, totuși, vrem în Europa. Nu o are. Nu o va avea. Niciodată. Punct.

Pentru că un om care toată viața a distrus nu poate construi.

Pentru că un om care a încălcat legea pentru a merge în sus nu poate fi pus să scrie legi.

Pentru că, timp de 6 ani, din 2009 încoace, când parcă ne-am umplut de optimism, din cauza intereselor lui Plahotniuc (nu, nu doar el, dar în primul rând el) am bătut pasul pe loc. Pentru că în timp ce ni se spuneau povești despre Europa, Plahotniuc fura (nu, nu doar el, dar în primul rând el).

Pentru că Plahotniuc nu este capabil să fie un prim-ministru bun și competent. Este un mit pe care l-au construit bloggerașii despre șeful lor.

Pentru că Plahotniuc nu poate vorbi în limba noastră, pe înțelesul nostru. Noi po poneatiam nu vorbim și nu gândim.

Pentru că 90% din oameni îl urăsc pe Plahotniuc. Asta cum vine? Să pui un om pe care îl urăște o țară întreagă să se răzbune pe țară? Cam... imoral.

Pentru că, cel mai probabil, și Plahotniuc urăște pe 90% din oamenii acestei țări. Dacă e să te uiți la rezultatele activității sale furtunoase și cum acestea se răsfrâng asupra oamenilor, asta e concluzia logică. Plahotniuc urăște țara asta și oamenii din ea.

Pentru că 90% din moldoveni îl învinuiesc pe Plahotniuc de tot răul din țară. O fi drept, nu o fi drept, chiar nu contează. Nici tot mediaholdingul nu a putut să formeze un alt fel de opinie a societății. Asta este percepția oamenilor și e mai ușor să schimbi candidatul decât să schimbi ce gândește lumea.

Pentru că Plahotniuc și sistemul lui bazat pe oameni mici, slabi și servili, trebuie înlăturat, nu crescut.

Pentru că oricine în țara asta e răul mai mic decât Plahotniuc.

Pentru că după ce Plahotniuc va pupa steagul, va trebui de schimbat steagul. Eu, de exemplu, același steag cu el nu o să pup.

Pentru că noi suntem oameni, nu turmă.

Pentru că Republica Moldova și oamenii săi chiar merită ceva mult, mult mai bun decât poate oferi Plahotniuc. Am așteptat prea mult și precis nu pe Plahotniuc l-am așteptat.

Și despre accountability (responsabilizare). Bloggerașii zic, fiind în față, el va trebui să răspundă pentru ce se întâmplă în țară. Adică acum, fiind acolo unde este, asta e tot ce a putut face pentru țară? Nu vedeți cât de în cot îi este acum despre ce vorbește și crede lumea? Fix în cot. Așa om nu poate fi responsabilizat și cu siguranță nu îl va responsabiliza funcția de prim-ministru.

Opinie publicată de Dumitru Alaiba pe blogul său.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md