Într-un apel comun, cele trei organisme i-au solicitat Budapestei să stopeze politicile şi practicile care promovează intoleranţa şi xenofobia faţă de refugiaţi şi migranţi.

Ele doresc ca liderii ungari să dea dovadă de un adevărat spirit de umanitate prin ajutorarea celor forţaţi să-şi părăsească ţara împotriva voinţei lor. Ungariei i se mai cere să contribuie la eforturile comune puse în practică pentru primirea a sute de mii de refugiaţi şi migranţi ce sosesc în Europa, o mare parte venind din Siria.

Potrivit celor trei instituţii, guvernul ungar a lansat în luna decembrie o campanie publică ce asimilează pe cei care fug de războaie şi conflicte (refugiaţi) cu criminalii, invadatorii şi teroriştii.

Nu este prima campanie de acest fel din Ungaria, susţin cele trei organisme, care subliniază că această campanie, ce durează de două luni, îi vizează şi pe migranţi.

Ungaria, care a adoptat o linie dură contra migranţilor, a ridicat un gard de sârmă ghimpată la frontierele sale cu Serbia şi Croaţia şi se opune planului UE, adoptat în această toamnă, pentru redistribuirea a 160.000 de refugiaţi între ţările membre ale forului comunitar.