La ceremonia de închidere au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Ministerului Educaţiei, ai Direcţiei Generale educaţie, tineret şi sport a Municipiului Chişinău ş.a.

Seminarul a fost organizat în premieră în Republica Moldova şi constituie un suport metodico-didactic  major oferit celor 300 de participanţi din toate raioanele republicii: cadre didactice, funcţionari publici, antrenori şi reprezentanţi ai instituţiilor sportive din republică. 

Maria Hîncu, responsabilă a Serviciului informare şi comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului a menţionat deschiderea şi suportul Ministerului, atât pentru seminare instructive-metodice, cât şi pentru editarea revistei Teoria şi arta educaţiei fizice în şcoală, singura revistă de profil din RM care vine în ajutor profesorilor de educaţie fizică şi sport în activitatea lor instructiv-educativă. Revista va fi distribuită în toate şcolile din republică în ianuarie 2016.

Prorectorul educaţie şi sport a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport Dumitru Eşanu a ţinut să aducă mulţumiri Ministerului Tineretului şi Sportului pentru sprijinul integral al proiectului, în persoana Dnei Ministră Loretta Handrabura, care, „venind din domeniul educaţiei şi cercetării, a răspuns pozitiv necesităţii stringente de instruire a cadrelor didactice prin această iniţiativă educativă”.

Vasile Onică, din partea Ministerului Educaţiei, şi-a exprimat intenţia ca „pe viitor aceste instruiri metodico-didactice să fie organizate  în parteneriat şi cu Ministerul Educaţiei, pentru ca seminarele să aibă o continuitate, să devină o tradiţie”.   

Leonid Hîncu, reprezentant al Direcţiei Generale educaţie, tineret şi sport a Municipiului Chişinău, a salutat organizarea acestui curs de instruire, care „contribuie la o şi mai bună dezvoltare a tinerii generaţii, beneficiara directă a proiectului”.  

Seminarul s-a axat pe subiecte ce ţin de management şi legislaţie în sport, abordarea măiestriei pedagogice prin prisma competenţelor specialistului din domeniul educaţiei fizice şi sportului, sănătatea şi activitatea motrice a generaţiei în creştere ş.a.

În acelaşi timp, seminarul a adus în dezbatere subiecte privind pregătirea tehnică a sportivului în procesul antrenamentului, formarea specialistului în domeniul culturii fizice şi sportului prin prisma cerinţelor pieţei muncii ş.a.

Totodată, instruirea a permis participanţilor să interacţioneze între ei, prin diverse practici şi schimb de idei, în vederea îmbunătăţirii disciplinei educaţionale.

Aneta Chiriac, profesoară de educaţie fizică la Liceul „C. Negruzzi” din Chişinău afirmă că „profesorii au rămas profund impresionaţi de organizarea acestui seminar, care a permis participanţilor să se cunoască mai bine între ei, să facă schimb de experienţă şi să abordeze noi perspective ale disciplinei de studiu”.

Vitalie Timotin, profesor de educaţie fizică şi sport, Gimnaziul Cotul-Morii, Hânceşti s-a arătat mulţumit de participarea la seminar, care i-a permis să cunoască aspecte noi în procesul de instruire.

Andrei Dupceac, profesor de educaţie fizică şi sport, Liceul Teoretic Experimental Waldorf din Chişinău s-a referit la necesitatea de a organiza, în mod periodic, asemenea instruiri, care „ este în beneficiul tuturor şi constituie o investiţie, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice şi antrenori” .

Participanţilor la instruire le-au fost înmânate certificate de participare.

Seminarul naţional instructiv-metodic a fost organizat în perioada 17-20 decembrie curent la Vadul lui Vodă.