Principală  —  Ştiri   —   Cine este Ion Sturza. CV-ul…

Cine este Ion Sturza. CV-ul premierului desemnat

Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de către Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de prim-ministru. 

Ziarul de Gardă vă prezintă CV-ul premierului desemnat:

  • S-a născut la data de 9 mai 1960, în satul Pîrjolteni, raionul Călărași.

  • Este absolventul Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat „V.I. Lenin” din Chișinău. După absolvirea facultății a ocupat diferite funcții în domeniul relațiilor economice externe.
  • În anii ’90, după obținerea independenței R. Moldova, a inițiat mai multe afaceri în domeniul industrial și financiar-bancar
  • În martie 1998 Ion Sturza a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova, iar la 22 mai 1998 a fost numit în funcția de viceprim-ministru și ministru al Economiei și Reformelor, în guvernul condus de Ion Ciubuc.

  • La 19 februarie 1999, Ion Sturza este desemnat pentru funcția de premier de către președintele Petru Lucinschi, după ce Ion Ciubuc, premierul de atunci, și-a anunțat demisia.

  • La 9 noiembrie 1999, o nouă majoritate parlamentară constituită din comuniști, creștin-democrați și independenți desprinși de formațiunile de centru-dreapta, votează, cu 58 de voturi, pentru demiterea guvernului Sturza.
  • După demisie, Ion Sturza revine la afaceri și fondează mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, înființează compania Rompetrol Moldova și devine director general al acesteea.
  • În 2009 înființează Fondul de Investiții Fribourg Capital care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiții în Republica Moldova și Romania Cele mai cunoscute sunt Magazinul on-line Elefant.ro și Liberty Technology Park Cluj.

Ion Sturza este membrul Consiliilor de Administrație a mai multor companii și organizații non-guvernamentale. Potrivit „Forbes”, fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro, în timp ce „Capital” estimează că omul de afaceri ar avea active de 84 de milioane de euro.