Locuitorii din orăşelul Sosnovîi Bor, unde se află respectiva staţie, ironizează pe reţelele de socializare pe seama „apocalipsei” care a venit peste ei, iar ecologiştii sunt preocupaţi starea adevărată a lucrurilor, reflectând dacă ar fi putut să fie acel abur radioactiv.

Unii susţin că odată ce aparatura şi utilajele şi de la această staţie atomoelectrică sunt vechi, produse încă pe timpurile sovietice, nu este exclus faptul vaporii puteau fi radioactivi.

În urma accidentului, a avut de suferit o angajată care au fost internată la spital, făcând o criză hipertonică.

Ipoteza privind eliminarea în atmosferă a radiaţiei e infirmată de serviciul de presă al Centralei atomoelectrice, al cărei reprezentant a dat asigurări că nivelul radioactiv e în limitele normelor admise, iar celelalte reactoare lucrează în regim obişnuit, ele fiind trei la număr.

În momentul accidentului, vântul sufla în direcţie vestică şi scurgerile radioactive în atmosferă puteau fi duse de masele de aer în Estonia şi Finlanda, state care au infirmat şi ele creşterea nivelului radiaţiei în aer.

De notat că Centrala Atomoelectrică Leningrad se află la 80 km la vest de oraşul Sankt-Petersburg, pe malul Golfului Finic. Numărându-se printre cei mai mari producători de energie electrică din nord-vestul Rusiei, ea dispune de 4 reactoare cu o capacitate de o 1000 MWt fiecare.