„Decizia PLDM nu s-a schimbat. Urmează să avem discuţiile necesare pentru a avea asentimentul a cel puţin 51 de deputaţi din Parlamentul RM, pentru ca să nu avem doar un prim-ministru desemnat, dar şi un guvern învestit într-o perioadă cât mai scurtă posibil”, a declarat Filat.

Referitor la un candidat de rezervă, în cazul în care Iurie Leancă nu va avea susţinerea necesară, Filat a declarat: „Noi nu suntem în situaţia în care să vorbim despre rezerve. Avem o poziţie pe care am exprimat-o public, nu o dată, şi o să facem ce depinde de PLDM ca această opţiune să devină nu doar la nivel de propunere, dar la nivel de prim-ministru. Este prematur, mult prea devreme să vorbim despre alte scenarii. Dacă ne dedăm scenariilor, vom avea mult timp pierdut şi emoţii pierdute.”

Totodată, Filat a spus că fracţiunea PLDM speră şi la susţinerea liberalilor pentru a-l instaura pe Iurie Leancă în fotoliul de premier. „La etapa la care am ajuns, trebuie să trecem, evident, la nivel de discuţii, de ce nu, şi cu cei din PL, ca să convenim asupra votului pentru învestirea Guvernului”, a mai spus liderul PLDM.

Update 15:35 // La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a spus că partidul său va vota pentru un Guvern condus de Iurie Leancă. Întrebat cum va convinge celelalte partide să susţină Guvernul, întrucât APME nu are suficiente voturi,  Lupu a menţionat că se va discuta „omeneşte şi cu argumente” cu toate fracţiunile din parlament.

Marian Lupu a mai precizat că în cadrul partidului nu s-a decis încă cine vor fi viitorii miniştri. „Avem discuţii pe intern. Nu este exclus că unii dintre vechii miniştri îşi vor continua activitatea la Guvern, iar alţii – la Parlament”, a spus Lupu.

Liderul PD a mai spus că şi-ar dori ca Victor Osipov să revină în funcţia de vicepremier pentru Reintegrare, dar că acest lucru nu depinde doar de dorinţa sa. Precizăm că potrivit Acordului de constituire a APME, fotoliu de la Reintegrare, care până acum aparţinea PLDM, a revenit la PD.

Update 15:53 // PCRM are anumite condiţii pentru a vota candidatul propus la funcţia de prim-ministru. Declaraţia a fost făcută de către Violeta Ivanov, preşedintele fracţiunii PCRM.

Deputatul a refuzat însă să precizeze despre ce condiţii este vorba.