Data referendumului este o chestiune sensibilă, dar fiind faptul că această consultare va determina viitorul rol al Marii Britanii în lumea comerţului şi afacerilor şi cum va arăta blocul comunitar. Cu cât este amânat mai mult votul, cu atât va exista incertitudine în privinţa viitorului Marii Britanii şi al UE.
Cameron a declarat că a obţinut o cale pentru ajungerea la un acord în privinţa procesului de renegociere în vederea obţinerii unor condiţii mai bune pentru Marea Britanie în UE, lucru de care spune că este nevoie pentru a-i convinge pe electori, tot mai sceptici, să voteze în favoarea rămânerii în blocul comunitar.

„Cred că 2016 va fi anul în care vom reuşi ceva cu adevărat vital, care va schimba fundamental relaţia Marii Britanii cu UE şi prin care vom răspunde îngrijorărilor populaţiei britanice privind apartenenţa” la blocul comunitar, a spus el, vineri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după un summit al UE.

Însă el a reamintit că a stabilit data limită pentru referendum pentru sfârşitul lui 2017. „Am vrut întotdeauna să îmi ofer timp pentru a face totul cum trebuie. Substanţa este ceea ce contează”, a adăugat Cameron.

Pe de altă parte, premierul britanic a declarat că ţara sa este pregătită să îşi ajute partenerii europeni să-şi securizeze frontierele în încercarea de a face faţă crizei imigraţiei şi că UE are nevoie de un schimb de date şi de o cooperare mai sistematice privind securitatea aviaţiei pentru a combate terorismul.

Liderii europeni, reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, au discutat pentru prima dată despre cererile de reformă ale lui Cameron, cu numai doi ani înainte de anunţatul referendum privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.

Premierul britanic a evidenţiat patru domenii în care încearcă să obţină schimbări până la referendum: competitivitate, suveranitate naţională, guvernanţă economică şi accesul altor cetăţeni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este şi cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări în Marea Britanie împotriva cetăţenilor lor.