Unele dintre acestea sunt simple orăşele sau sate, altele au fost transformate în parcuri tematice sau în sate de vacanţă, dar toate şi-au păstrat elementele specifice culturale, locale, istorice sau artistice care le-au consacrat.

Undredal, Norvegia


 
Undredal este o municipalitate de mici dimensiuni din Norvegia, frecventată de turişti pentru peisajul pe care îl oferă. Pentru cei care îşi doresc un decor minimalist şi aproape rural în vacanţe, dar şi să fie înconjuraţi de ape şi de munţi, Undredal este alegerea perfectă. În plus, aici se află şi cea mai mică biserică medievală din lemn din Nordul Europei.

Popeye, Malta


 
Popeye Village sau Sweethaven este un mic sat construit pe insula Malta în anul 1980. Scopul acestei construcţii a fost acela de a deservi ca platou de filmare pentru filmul Popeye, produs de Paramount Pictures şi de Walt Disney Productions. Ulterior, a fost transformat în parc de distracţii tematic şi este deschis tuturor.

Dinant, Belgia


 
Dinant este o comunitate plină de istorie a Belgiei. Prima menţiune a unei aşezări aici datează din secolul al VII-lea. Vechimea aşezării nu este singurul motiv pentru care ar trebui să vizitezi Dinant, ci şi frumuseţea naturală a locului te va fermeca, pentru că localitatea este mărginită de munţi şi de apele râului Meuse.

Biertan, România


 
Localitatea Biertan se află în judeţul Sibiu şi este inclusă pe lista de Situri de Patrimoniu Mondial UNESCO încă din 1993. Aici se află una dintre cele mai importante sate de origine saxonă, care găzduieşte biserici fortificate în Transilvania. În plus, siturile arheologice de la Biertan au fost extrem de valoroase pentru descoperirea unor vestigii religioase din trecut.

Colmar, Franţa


 
Colmar este localitatea franceză de care te vei îndrăgosti. Este una dintre principalele comune ale Alsaciei şi una dintre cele mai reprezentative prin felul în care au fost construite aici casele, dar şi prin eforturile de conservare şi de păstrare a lor. Decorul creat te va duce într-o lume de poveste în vacanţă.

Positano, Italia


 
Positano este combinaţia perfectă dintre peisajele marine şi cele urbane în Italia. Dacă aglomeraţia marilor oraşe te sufocă şi vrei să ai şi acces la mare în vacanţă, atunci trebuie să şti că Positano îţi poate oferi toate aceste elemente, pentru că îmbină perfect zona de coastă de plajă, cu cea pe care se întinde o multitudine de căsuţe colorate.

Bibury, Anglia


 
Bibury este un sat tradiţional din Anglia, situat pe malul râului Coln. Toate casele sunt din piatră, datând din secolul al XVII-lea, şi arată aproape identic, lăsând impresia unui trai într-o lume desprinsă parcă din poveşti.

Oia, Grecia


 
Oia este un sat faimos al Greciei şi una dintre cele mai fotografiate locaţii din această ţară. Casele perfect albe cu doar câteva pete de albastru sau de auriu, dispuse pe coasta versantului, cu deschidere spre mare, sunt decorul perfect pentru un peisaj de vacanţă specific grecesc.

Mortsund, Norvegia


 
Mortsund este un sat extrem de ciudat din Norvegia. A fost construit ca sat pescăresc şi plasat deasupra ochiurilor de apă, pentru ca cei care veneau aici pentru a prinde peşte să poată face asta în orice anotimp. Astăzi, căsuţele se pot închiria, dacă vrei să petreci o vacanţă unică şi interesantă.

Freudenberg, Germania


 
Freudenberg este una dintre cele mai cunoscute localităţi aflate pe Orange Route, unul dintre drumurile de vacanţă ale Germaniei, care sunt mărginite de complexe de cazare şi de sate de vacanţă. Freudenberg este unul dintre acestea, iar faima sa vine din faptul că şi-a păstrat farmecul vechi de secol al XVII-lea.