Oficialii sirieni explică că măsura a fost aplicată ca răspuns la decizia Turciei de a restricţiona libera circulaţie a sirienilor pe teritoriul său. 

Guvernul de la Damasc explică într-un comunicat că Turcia a introdus vize cetăţenilor sirieni încă pe 9 decembrie. „Intrarea cetăţenilor turci pe teritoriul Siriei este bazată pe principii de reciprocitate şi de suveranitate naţională. Guvernul turc este responsabil de consecinţele acestei hotărâri asupra relaţiilor între popoarele sirian şi turc”, se arată într-un comunicat al executivului de la Damasc.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a declarat pentru presa internaţională, că nu există nicio schimbare în politica vizelor pentru sirieni, precizând că li se permite şederea pe teritoriul Turciei între 90 de zile şi şase luni.

Ankara a întrerupt relaţiile diplomatice cu preşedintele sirian Bashar al-Assad de la declanşarea revoltei populare, în martie 2011. Acest fapt a determinat Turcia să fie de partea opoziţiei siriene. În acest context, oficialii de la Damasc îi acuză pe cei de la Ankara de antrenarea grupărilor extremiste pe câmpul lor de luptă şi facilitează intrarea lor în Siria.