Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente a menţionat că organizaţiile neguvernamentale de media au lansat o declaraţie în care şi-au expus punctul de vedere şi au solicitat ca această adoptare a iniţiativei legislativei să fie amânată, pentru a fi supusă unui ciclu de dezbateri publice. „Iniţiativa în sine conţine prevederi care impun anumite limitări ale libertăţii de exprimare în Republica Moldova, lucru care nu poate fi permis şi ne pare rău că deputaţii au elaborat acest proiect de lege şi erau cât pe ce să-l adopte. S-a făcut acest lucru într-o atmosferă de secretomanie şi fără ca să existe consultări cu comunitatea de experţi în domeniul mass-mediei şi mediul jurnalistic, pe care  îl afectează la mod direct” a mai spus Petru Macovei.

Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent consideră că graba cu care a fost propus acest proiect arată că se întâmplă lucruri ciudate. Totodată, Gogu a afirmat că este îngrijorată de lipsa de transparenţă la nivel decizional, deoarece, în opinia sa, Parlamentul ar trebui să fie cea mai transparentă instituţie şi legile trebuie să fie discutate, dar nu votate peste noapte.

În această ordine de idei, Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice a adăugat că deputaţii au abuzat grav de  funcţiile lor, pentru că încearcă de fapt, să se protejeze. „Majoritatea deputaţilor din actualul parlament au fost vizaţi în anchete jurnalistice, deci, au mai multe anchete în care au arătat fapte de corupţie, abuzuri comise sau cel puţin de care sunt suspectaţi în mare parte care au venit acum la putere, ori ultimele evenimente legate de Banca de Economii au fost la fel secretizate. Şedinţa din Comisia Parlamentului arată de fapt, că ei încearcă să îşi protejeze imaginea, afacerile şi în felul acesta ei încearcă să închidă gura presei”, a specificat Cornelia Cozonac.

În opinia directorului Centrului de Investigaţii Jurnalistice, lucrurile acestea sunt foarte grave şi duc la autocenzură, dar şi la dispariţia dezbaterilor publice, precum şi la interzicerea publicării informaţiilor despre instituţiile publice. Jurnalistul Chiril Moţpan s-a arătat surprins de acţiunile deputaţilor şi spune că de fapt, ar putea fi vorba nu de o opinie separată a celor care susţin acest proiect de lege, dar ar fi o „chestiune orchestrată”.
De această părere este şi Directorul Asociaţiei Presei Independente. „Iniţial, s-a tatonat terenul, anumite portaluri şi anumite instituţii mass-media au răspândit, au difuzat ştiri că se pregăteşte un asemenea proiect.”, a concluzionat expertul.

Invitaţii emisiunii sunt de părere că unele articole ale noului document au fost incluse ca să limiteze activitatea presei. De asemenea, Cornelia Cozonac consideră că autorii acestui proiect de lege tind să facă o „presă oficială”.

Petru Macovei a specificat că introducerea articolului şase prim în noul proiect de modificare a Codului Audiovizualului este o modificare legislativă cu dedicaţie pentru Jurnal TV, deoarece, în opinia sa, „această televiziune emite cele mai multe judecăţile de valoare în emisiunile de dezbateri”.

Potrivit experţilor în media invitaţi la emisiune, articolul care prevede excluderea publicităţii comerciale de la postul public de televiziune este o idee neargumentată, căci nu pot exista modificări ale anumitor legi până nu există o altă soluţie, iar acest proiect nu este altceva decât o încercare de a direcţiona fluxul de publicitate şi de a monopoliza mass-media.