icon

Agenții economici dau asigurări că vor aproviziona spitalele cu medicamente

27-01-2015 15:45
1,278

Spitalele din țară vor fi asigurate pe deplin cu medicamente. Aceste asigurări au fost date de furnizorii de medicamente la întâlnirea de astăzi cu reprezentanții instituțiilor de stat din domeniu, astfel încât să nu fie prejudiciată sănătatea oamenilor. Întrunirea a fost precedată de o ședință  prezidată de Prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, cu participarea miniștrilor Sănătății, Finanțelor, dar și a conducerii Agențiilor Medicamentelor și Achiziții Publice. La întrunire s-a discutat despre aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare.  

 

În context, Iurie Leancă a cerut ca structurile de resort să întreprindă eforturile necesare pentru a exclude deficitul de medicamente în spitale, astfel încât pacienții să nu aibă de suferit. 

La rândul său, ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, a menționat că spitalele se confruntă cu lipsa de medicamente din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu euro și dolarul american, ceea ce face imposibilă executarea contractelor.

 

Potrivit directorului Agenției Medicamentului, Alexandru Coman, licitaţiile de achiziţionare a medicamentelor au avut loc în luna septembrie, anul trecut. Între timp, leul s-a depreciat în raport cu valutele de referință, fapt ce a provocat o diferenţă mare între preţul de import și cel stabilit în contractele încheiate. Astfel, cei care au câştigat tenderele nu și-au mai putut onora angajamentele, ceea ce a generat o întârziere a aprovizionării spitalelor cu produsele necesare.

 

În cadrul ședinței, au fost înaintate mai multe propuneri în vederea soluționării problemei și s-a decis ca furnizorii de medicamente, care au încheiat contracte cu spitalele din țară, să își onoreze prevederile contractuale. De asemenea, șeful Executivului a solicitat să fie creat un grup de lucru  în cadrul Ministerului Sănătății care va monitoriza situația pe piața medicamentelor. O altă măsură prevede înăsprirea pe viitor a condițiilor contractuale pentru a preveni asemenea situații.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31