Președintele către ambasadorii europeni: Nu voi ceda presiunilor exercitate asupra mea și asupra familiei mele

Președintele Nicolae Timofti a declarat astăzi că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa și asupra familiei sale, prin care se urmărește influențarea deciziilor șefului statului. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu un grup de ambasadori ai statelor din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, la acelaşi eveniment, şeful statului a arătat că este îngrijorat de informațiile pe care le deține, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acțiuni concertate „ale unor forțe politice interesate și a unor structuri oligarhice, care doresc să influențeze instituția prezidențială și să-și sporească influența asupra altor instituții ale statului”.

Diplomații europeni și-au exprimat susținerea față de poziția șefului statului, declarând că îl susțin personal pe Nicolae Timofti în efortul său de a promova practicile europene.

„Orice presiune asupra șefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcționeze instituțiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupția și va asigura independența energetică a țării. Dorim dezvoltarea pozitivă și stabilă a Republicii Moldova”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.

„Este importantă stabilitatea, dar și mai importantă este menținerea democrației în Republica Moldova”, a notat, la rândul său, ambasadorul Republicii Franceze, Pascal Vagogne.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a spus că a fost șocant să audă despre exercitarea unor presiuni asupra șefului statului și asupra familiei sale.

Ambasadorul Republicii Cehe, Jaromír Kvapil, a declarat la rândul său: „Oponenții Dumneavoastră sunt puternici, dar noi avem încredere în Dumneavoastră”.

Ambasadorul României, Marius Lazurca, și-a declarat sprijinul pentru acțiunile șefului statului și a pledat pentru formarea cât mai grabnică a unui Guvern proeuropean la Chișinău.

Președintele Timofti le-a mulțumit diplomaților europeni pentru faptul că sprijină Republica Moldova și și-a exprimat speranța că forțele politice de la Chișinău vor găsi soluții pentru depășirea actualei crize politice și formarea unui guvern proeuropean.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.