Astfel, în ţară sunt organizate diverse activităţi de sensibilizare a publicului privind conştientizarea beneficiilor screeningului cervical şi ale vaccinului anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin.

De asemenea, pe durata săptămânii curente au loc acţiuni de instruire a prestatorilor serviciilor de sănătate (medici, asistenţi medicali etc.) pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor în domeniu.

Statistica Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că în 2012 au decedat de cancer de col uterin aproximativ 270 de mii de femei, mai mult de 85% din aceste decese revin ţărilor cu venituri mici şi medii.

În Republica Moldova, nivelul mortalităţii prin cancer de col uterin a constituit în 2013 – 10,7 decese la 100 de mii de locuitori sau 198 de decese, iar în 2012 – 8,9 cazuri la 100 de mii de locuitori sau 165de decese.

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri ai Virusului Papilomei Umane (HPV). Acesta se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă.

Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin ţin de reducerea factorilor de risc şi evitarea infectării cu HPV, imunizarea anti HPV şi depistarea precoce a cancerului de col.

Depistarea precoce implică examinarea ginecologică periodică, precum şi examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale. Programele de screening pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.