Pe lângă faptul că Rusia este declarată stat agresor, proiectul de lege prevede că republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, sunt declarate organizaţii teroriste.

Pentru adoptarea proiectului de lege au votat 271 de deputaţi ucraineni.

Propunerea ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor a fost luată în cadrul unei întâlniri între preşedintele Petro Poroşenko şi liderii fracţiunilor parlamentare.

Anterior, guvernul de la Kiev a anunţat instituirea stării de urgenţă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, unde insurgenţii proruşi au declarat că intenţionează crearea unui front comun după ce au lansat o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale, la sfârşitul săptămânii trecute. În acelaşi timp, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost instituită starea de alertă maximă.

În această situaţie, ieri la Bruxelles a avut loc o reuniune extraordinară a Comisiei NATO - Ucraina la nivel de ambasadori, pentru a fi discutată situaţia din estul Ucrainei. La sfârşitul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut din nou apel la Moscova să înceteze susţinerea separatiştilor şi a calificat drept un nonsens declaraţiile anterioare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat armata ucraineană că este legiunea străină a NATO.