Nume
Parola
Vizualizări: 1517
Efectele schimbărilor climatice în context naţional şi internaţional, discutate la Bălți
Bălți, 17 Decembrie 2015 — Un atelier de lucru regional cu genericul „Schimbările climatice în context naţional şi internaţional, posibilităţi şi beneficii pentru Republica Moldova” a avut loc joi, 17 decembrie 2015, la Bălți. La eveniment au participat autorități publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova, experți naționali în domeniu și reprezentanți ai Ministerului Mediului.

La deschiderea evenimentului, Olga Sicora, specialist în cadrul ADR Nord, a menționat că doar prin cooperare efectele negative ale schimbărilor climatice pot fi diminuate. „Adaptarea la schimbările climatice este, de fapt, un proces continuu, care trebuie să fie inițiat la nivel local. Respectiv, trebuie să elaborăm strategii, planuri de acțiuni privind adaptarea la schimbările climatice, prin care să fie abordate riscurile schimbărilor climatice”, a declarat Olga Sicora.

În cadrul atelierului de lucru, participanții au discutat despre problematica generală a schimbărilor de mediu şi dezvoltare durabilă și despre schimbările climatice şi consecinţele acestora. Totodată, experții s-au referit și la măsurile de reducere a emisiilor în sectorul „Utilizarea şi generarea energiei”, precum și la mecanismele de susţinere financiară şi juridică pentru autorităţile regionale din R. Moldova în domeniul proiectelor de dezvoltare.

Sergiu Ungureanu, manager de proiect, a prezentat proietul ONU de fortificare a capacităţilor de dezvoltare cu emisii reduse (LECB) în R. Moldova şi principalele rezultate aşteptate de la acesta. Potrivit lui, una dintre metodele eficiente de protejare a naturii este păstrarea spaţiilor verzi şi plantarea noilor terenuri de păduri.

Atelierul de lucru a avut loc la Bălți în cadrul proiectului „Programul de fortificare a capacităţilor în domeniul dezvoltării cu emisii reduse”, finanţat de Uniunea Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Construcții și Siguranța Nucleară al Germaniei și Guvernul Australiei. Valoarea totală a proiectului este de 642 de mii de dolari.

Obiectivul proiectului constă în acordarea de suport ţării pentru consolidarea Sistemului Naţional de Inventar a GES (gaze cu efect de seră), formularea Acţiunilor de atenuare adecvate la nivel naţional (abreviere în engl. NAMAs) în contextul Strategiei de Dezvoltare cu Emisii Reduse (abreviere din engl. LEDS), şi crearea sistemului de măsurare, raportare şi verificare (MRV) pentru a susţine implementarea şi evaluarea NAMA şi LEDS. Aceasta va contribui semnificativ la promovarea şi implementarea Strategiei de Dezvoltare cu Emisii Reduse în Republica Moldova pînă în anul 2020.

Menționăm că, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie, la Paris s-a desfășurat cea de-a XXI-a conferință privind schimbările climatice. În ultima zi a acesteia a fost semnat un acord care va intra în vigoare începând din 2020 (înlocuind Protocolul de la Kyoto), după ce va fi ratificat, acceptat sau aprobat de cel puțin 55 de state, reprezentând cel puțin 55% din emisiile mondiale de gaz cu efect de seră. Acordul care a fost semnat la Paris reprezintă angajamentul a 196 de țări de a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

www.adrnord.md