Obiectivul proiectului constă în „îmbunătăţirea modului de funcţionare a sistemului fiscal pentru a beneficia de o structură integrată, cu grad înalt de automatizare, cu libertate scăzută de acţiune şi bazată pe riscuri”.

Totodată, elaboratorii proiectului susţin că reformarea administrării fiscale va contribui la ameliorarea climatului de afaceri, promovarea politicii concurenţiale, optimizarea cadrului de reglementare şi aplicare a tehnologiilor informaţionale în serviciile publice, destinate mediului de afaceri şi cetăţenilor. 

„Majorarea capacităţii de a deservi rapid şi eficient contribuabilii, asigurarea unui sistem informaţional cu procesarea operativă a datelor, generarea rapoartelor complexe şi automatizarea activităţii inspectorilor fiscali vor reduce costurile de conformare ale contribuabililor şi, ca efect, vor majora încrederea acestora în instituţia fiscală şi nivelul de conformare fiscală”, se mai spune în proiect.

Prezentarea acordului spre ratificare nu s-a lăsat fără discuţii în Parlament. Deputaţii socialişti au insistat cu întrebări despre beneficiile ratificării acestui acord. „Măcar semnătura electronică va fi acoperită de această sumă sau tot pe seama contribuabililor rămâne?”, „Care este scopul final, unde vreţi să ajungeţi?”, s-au interesat deputaţii PSRM. În replică, viceministrul Finanţelor, Simion Botnari, a declarat că, la această etapă, este vorba doar despre elaborarea conceptului.

Până la urmă, proiectul a fost aprobat în prima lectură, precum şi în lectură finală, cu 83 de voturi din cei 95 de deputaţi prezenţi la şedinţă.