„Persoana este căutată în raza Republicii Moldova. Informaţii referitor la acest aspect au fost trimise în toate subdiviziunile specializate”, a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie Botanica, Dumitru Buga.

La rândul său, avocatul lui Ion Perju, Anatolie Ceachir, nu crede că clientul său se ascunde.

„Mă îndoiesc că face acest lucru. Şi totodată nu cred că este dat în urmărire deoarece nu este temei pentru aceasta. Imediat ce vom vedea decizia motivată a instanţei de apel, o vom ataca cu recurs”, a spus Ceachir.

Şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Procuraturii Generale, Mircea Roşioru, la întrebarea cum se face că o fostă directoare de grădiniţă, acuzată de escrocherie în valoare de 60 de mii de lei, este luată sub strajă imediat din sala de judecată, pe când unui fost poliţist acuzat de omor i se permite să plece, a menţionat că acest lucru depinde în mare parte de organizarea acestor aspecte în instanţa de apel.

„Lucrurile evoluează în funcţie de modul cum organizează Curtea de Apel aspectele legate de hotărârile pe care le emite. Potrivit legii, hotărârile instanţei de apel sunt definitive şi executorii. Da, ele pot fi atacate cu recurs, dar imediat după pronunţarea sentinţei hotărârea trebuie pusă în aplicare”, a menţionat şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit legii, Poliţia Judiciară este cea care trebuie să-i reţină pe condamnaţi chiar în sala de judecată. Doar că legea există numai pe hârtie. Ca rezultat, condamnaţii care nu sunt judecaţi în stare de arest, de multe ori, pleacă liberi din sala de judecată.

Fostul poliţist Ion Perju este acuzat de provocarea unor vătămări grave care au dus la decesul lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Acesta a fost condamnat luni, 30 martie, de Curtea de Apel Chişinău la zece ani de închisoare.